Kredimi Ödemedin Ne Zaman İcraya Düşer Yasal Süreç

Kredimi Ödemedin Ne Zaman İcraya Düşer Yasal Süreç
17 Şubat 2019 22:36 | Son Güncellenme: 18 Şubat 2019 00:26
20
A+
A-

Kredi veya kredi kartı gibi borçlar ödenmediğinde yasal takip süreci başlamaktadır. Yasal takip süreci başladığında borçlular banka ve bankaların avukatları tarafından sürekli olarak aranırlar. Borçlu kişi avukat tarafından arandığında borcu yapılandırma hakkı bulunmaktadır.

Yapılandırma tamamen kişinin ödeyebileceği tutara göre belirlenmektedir. Tabi ki bu tutarın makul bir tutar olması gerekir çünkü alacaklı kişi vade süresi uzayacağı için bu ödeme planını kabul etmeyebilir. Örneğin, aylık 2000 TL ödemesi olan bir kredi 3 ay boyunca ödenmediğinde yasal takip süreci başlar. Kişi 1000 TL aylık ödeyeceğini belirtirse bu ödeme planı karşı taraf tarafından kabul edilebilir makul bir ücrettir.

İcra Takibi veya Yasal Süreç Ne Zaman Başlar?

3 ay boyunca ödenmeyen borçlarda bankalar yasal takip başlatma hakkına sahiptir. Bu süreçte karşı taraf borçluyu arayarak borcun ödenmesi talebinde bulunur. Kişinin ödeyecek durumu yoksa borcu ödeyeceğine dair taahhüt vermesi sakıncalıdır çünkü verilen taahhüte uyulmadığında borçlu kişi hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Tebligat ve Telefon Aramaları

Kişinin ikametgah adresine banka tarafından icra takibinin başlatıldığına dair tebligat gitmektedir. Borçlu, krediyi teminat yani ipotekli şekilde çektiyse ipotek verdiği ev, arsa veya herhangi bir taşınmaza banka tarafından el koyulabilir.

Tebligat sürecinden önce banka kişiye borcunu hatırlatmak için sürekli olarak arar. Kişi hiçbir şekilde telefonlara çıkmıyorsa banka herhangi bir yapılandırma hakkını borçluya sunmaz. Borçlu kişinin telefonları açarak durumu izah etmesi lehine olacaktır.

Kredide Kefil Durumu

Çekilen ve 3 ay boyunca ödenmeyen kredide kefil bulunuyorsa banka kefil ile de iletişime geçer. Kefil memursa ve borçlu borcunu ödemek için bir çaba göstermiyorsa, kefil olan krediye imza attığı için maaşının 1/4’üne el koyulmaktadır.

İcra Takibi ve Avukatlar

Kişi borcunu ödemediğinde banka çalışanları kişiyi deyim yerindeyse taciz ederler. Kişinin üstüne açılan tüm hatlarda banka tarafından aranmaktadır. Örneğin, kişinin üzerine olan hattı babası kullanıyorsa banka kişinin babasına da ulaşarak borcun ödenmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu sebeple borçlu olan kişi bu durumdan rahatsız ise üzerindeki tüm hatları kapatması veya devretmesi gerekmektedir.

Bankalar çalışanları ile aramalar yaptıktan sonra ilgili icra ile görevli avukat tarafından da borçlu kişiyi sürekli olarak aramaktadır. Avukat ile anlaşılması durumunda belirlenen günde borçlu kişi aylık tutarı avukatın belirttiği hesaba yatırmak zorundadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.