İcra Takibinin Alt Sınırı Nedir? İcra Takibine İtiraz Etmek

İcra Takibinin Alt Sınırı Nedir? İcra Takibine İtiraz Etmek
6 Mayıs 2019 02:57 | Son Güncellenme: 6 Mayıs 2019 03:00
28
A+
A-

Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, kişilerin kredi ve kredi kartı borçlarını 90 gün boyunca ödememeleri durumunda yasal takip süreci başlamaktadır. Diğer yandan, vadesi gelmiş çek ve senetlerin ödenmemesi durumunda da yasal takip süreci başlatılmaktadır.

Yasal takip süreci başladıktan sonra bankalar, borçlulardan paralarını tahsil etmeye çalışırlar. İcra takibinin kanunda belirlenen bir alt sınırı bulunmaktadır. Bankalar, operatörler, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri gibi işletmeler alacaklarını tahsil etmek için kişiler hakkında yasal takip süreci başlatsa da kanunda belirlenen bir alt sınır bulunmaktadır.

İcra Takibi İçin Gerekli Alt Sınır

2015 yılında Yargıtay tarafından alınan karara göre, icra takip tutarı yasal sınırın altında kalıyorsa kişiler hakkında yasal takip süreci başlatılamaz. Eğer yasal takip süreci başlamış ise kişiler tüketici hakem heyetlerine başvurarak icra takibini sonlandırabilir. 2019 yılı için belirlenen alt sınırlar;

5650 TL’nin altındaki tutarlara İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir belediyesinde ikamet eden kişilerin 5650 TL ile 8480 TL arasındaki borçlarına İl Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir belediyesi statüsünde bulunmayan illerde 8480 TL altındaki tutarlara ise İl Tüketici Hakem Heyeti kurumlarından itiraz yapılabilir.

2019 yılı içerisinde ödenmemiş bir borç varsa, yukarıdaki kurumlardan herhangi birine başvurarak icra takibine itiraz edebilir ve süreci sonlandırabilirsiniz. Süreç, ilgili kurumlar tarafından incelendikten sonra karara bağlanacaktır.

İcra Takibi Süreci

İcra takibi belirli süreçlerden oluşmaktadır. İcra takip süreci başladıktan sonra alacaklılar kişinin maaşına, gayrimenkullerine ve diğer gelirlerine haciz işlemi yaparak alacaklarını tahsil etmeye çalışırlar.

İcra takibi aşamaları; takip talebi, ödeme emrinin kesinleştirilmesi, haciz, satış ve satıştan elde edilen gelirin alacaklılara bölüştürülmesidir.

Kişi hakkında icra süreci başladığında resmi tebligat kişinin adresine ulaştırılır. Ödeme emri kesinleştiğinde kişinin mal beyanında bulunması gerekmektedir. Mal beyanın bir süresi vardır ve kişi bu süre içerisinde beyanda bulunmaz ise hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Borçluların icra takibine itiraz etmeleri için 7 gün içerisinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde itiraz yapılmaz ise kişi borcu kabul etmiş sayılmaktadır. Süreç bittikten 1 ay sonra ödeme emri kesinleşmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.