Kefile İcra Gelir Mi? Kurtuluş Önerileri

  Kefil, bir kişinin bankaya yahut başka bir kişi veya kuruma olan borcunu zamanında ve eksiksiz olarak yerine getireceği hususunda şahsi teminat veren kişidir. Nitekim asıl borçlunun, borcunu ödememesi halinde; kefil bu borcun ödenmesinden kendi malvarlığı ile sorumlu olur. Bu anlamda bankalar sicili bozuk yahut kara listede olan kişilere kredi vermeden evvel sicili düzgün, geliri […]

Kefile İcra Gelir Mi? Kurtuluş Önerileri
8 Ocak 2019 20:50 | Son Güncellenme: 12 Mart 2019 18:54
26
A+
A-

 

Kefil, bir kişinin bankaya yahut başka bir kişi veya kuruma olan borcunu zamanında ve eksiksiz olarak yerine getireceği hususunda şahsi teminat veren kişidir. Nitekim asıl borçlunun, borcunu ödememesi halinde; kefil bu borcun ödenmesinden kendi malvarlığı ile sorumlu olur. Bu anlamda bankalar sicili bozuk yahut kara listede olan kişilere kredi vermeden evvel sicili düzgün, geliri olan birilerinin krediye kefil olarak gösterilmesini talep ederler. Bankalar, bu sayede aldıkları risk oranını düşürerek kredinin daha sonradan tahsil edilebilirliğini arttırmaktadır.

Kefalet ile teminat altına alınan krediler, zamanında ödenmemesi halinde bankalar alacaklarını tahsil edebilmek adına borçluya bir süre tanırlar, borçluya verilen süre aynı zamanda kefile de ihtarname ile bildirilir. Bankanın borçluya verdiği süre içerisinde borçlu yahut kefil tarafından kredi borcunun ödenmemesi halinde banka alacağını almak adına icra takibi başlatabilir. Nitekim krediye kefil olan kişilerde bu icra takibinde borçlu olarak kabul edildikleri için adlarına bulunan araç ve gayrimenkuller üzerinde haciz tesis edilerek satışı gerçekleştirilebilir.

Bir başkasının kredi borcu nedeniyle evinin veya arabasının satılmasını istemeyen kişilere öncelikle en yakın akrabaları olsa dahi kimseye kefil olmamalarını tavsiye ederiz. Ancak hali hazırda kefil olunan bir kredi borcundan kurtulmak için de aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Başka Birinin Kefil Gösterilmesi

Bankalar, kredi alacaklarını teminat altına almak için talep ettikleri kefilin, bazı durumlarda değiştirilmesine imkan vermektedir. Nitekim bankalar için kefilin kim olduğundan çok; kredinin tamamının teminat altına alınması önemlidir. Bu açıdan ileride icra takibi ile karşılaşmak istemeyenler, kendileri yerine geçebilecek aynı statüde bir kefil bulmak koşulu ile kefillikten kurtulabilirler.

  • Kefilin Azledilmesi

Bir borcun ödenmesi amacıyla şahsi teminat veren kefiller, alacaklının rızası ile azledilebilirler. Bu anlamda yakın zamanda icra takibiyle karşı karşıya kalması muhtemel olan kişiler; alacaklıya başka garantiler göstermek veya alacaklıyı ikna etmek suretiyle azledilmelerini sağlayabilirler.

  • Borçluyu Ödemeye Zorlamak

Kefilin, teminat verdiği borcun sorumluluğundan kurtulabilmesi için borcun tamamen ödenmesi gereklidir. Bu açıdan banka tarafından; borcun ödenmesi için zaman verilmesi halinde; borçluyu zorlayarak borcun ödenmesi sağlanabilir. Böylelikle kefilin borçtan kurtulması mümkün hale gelebilir.

Kefilin Rücu Davası

Bir kişinin borcunu ödeyeceği hakkında teminat veren kefil; bu borcu doğrudan yahut icra takibi aracılığıyla ödemesi halinde; alacaklıya ödediği para tutarında borçluya rücu edebilir. Kefil, borcu ödediği yıldan itibaren 10 sene içerisinde borçluya karşı rücu davası açmak suretiyle alacağını tahsil edebilir. Bu kapsamda evinin ve arabasının haczedilmesini istemeyen kişiler borçlu yerine ödeme yaparak mallarına haciz gelmesini engelleyebilirler. Nitekim ödedikleri borçları da borçludan tahsil ederek zararlarını karşılayabilirler.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.