Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

  Kredi Kayıt Bürosu her ay düzenli olarak bankalardan topladığı veriler kapsamında her banka müşterisine ilişkin olarak kredi notu hesaplar. Kredi notu, bankalardan kredi veya kredi kartı almak için başvuruda bulunulması halinde önem arz etmektedir. Nitekim bankalar KKB tarafından oluşturulan kredi notu düşük olan kimselere kredi verirken daha dikkatli davranırlar çoğu zaman da kredi vermezler. […]

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
6 Ocak 2019 14:12 | Son Güncellenme: 11 Mart 2019 22:54
19
A+
A-

 

Kredi Kayıt Bürosu her ay düzenli olarak bankalardan topladığı veriler kapsamında her banka müşterisine ilişkin olarak kredi notu hesaplar. Kredi notu, bankalardan kredi veya kredi kartı almak için başvuruda bulunulması halinde önem arz etmektedir. Nitekim bankalar KKB tarafından oluşturulan kredi notu düşük olan kimselere kredi verirken daha dikkatli davranırlar çoğu zaman da kredi vermezler. Bankadan kredi almak isteyenlerin kredi notlarını düzenli bir şekilde takip ederek yüksek tutması gereklidir.

Bu açıdan KKB tarafından kredi notunun nasıl hesaplandığını, hangi unsurların kredi notunu etkilediğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizin için inceledik.

Kredi Notu Hesaplama

Kişi veya kurumlara ilişkin bireysel yahut ticari kredi notunun hesaplanmasında bu kişilerin geçmiş kredi veya kredi ödemeleri, mevcut borç durumları, aktif olan kredi veya kredi borçları ile bankalardan bu ürünleri kullanma sıklığı dikkate alınır.

  • Bankadan Alınan Kredi veya Kredi Kartları Ödemeleri

KKB, kredi notunu hesaplarken ilgili kurum veya kişinin geçmişte bankadan almış olduğu kredi veya kredi kartı borçlarını ödeme alışkanlıklarını değerlendirir. Yaklaşık olarak kredi notunun %35’ini ödeme alışkanlıklarına verilen puan oluşturmaktadır. Nitekim az ya da çok olması farketmeksizin aylık olarak bankaya ödemesi gereken tutarı, gecikmeli olarak ödeyen kişilerin kredi puanları negatif olarak etkilenmektedir. Ayrıca bu kişiler bir taksitlerini diğer taksit gününe kadar ödememeleri halinde ise, kredi puanları oldukça düşecektir. Bu nedenle bankalardan alınan kredi veya kredi kartı ödemelerini, aylık gelir tarihinize göre ayarlamanız ve geciktirmeden ödemeniz önem arz etmektedir.

  • Bankalara Olan Mevcut Borç Durumu

Kredi notunun hesaplanmasına %25 oranında etki eden mevcut borç durumu, kredi notunun hesaplandığı tarih itibariyle ilgili kişinin bankalara olan kredi veya kredi kartı borçları dikkate alınarak hesaplanır. Nitekim bankalara olan mevcut borcu yüksek olan kişiler, düzenli olarak ödemelerini yapıyor olsalar dahi kredi notları düşük olabilir. Ayrıca, bankadan alınmış olan kredi kart limitinin %80-90 arasında kullanmış olan kimselerin kredi notları da bu durumdan negatif etkilenirler.

  • Yeni Kredi veya Kredi Kartı Alınmış Olması

Kredi notunun hesaplandığı döneme yakın bir tarihte yeni kredi alınması, kredi notunu %11 olarak etkilemektedir. Yeni kredi alan bir kişinin kredi notu diğerlerine göre nispeten daha düşük olabilir. Ancak alınan kredi miktarı ile kredi alan kişinin gelir durumu birlikte değerlendirildiğinde kredi miktarının çok düşük olması halinde kredi notu etkilenmeyebilir.

  • Kredi Kullanma Yoğunluğu

Bankalardan kredi kullanma yoğunluğu, kredi notunun hesaplanmasına %10 olarak etki etmektedir. Nitekim bankadan çok sık kredi kullanılması, bankalar tarafından sıcak karşılanmamaktadır. Bu nedenle sık sık kredi talebinde bulunan kişilerin kredi notları düşük olabilir.

  • Diğer İşlemler

Kredi notunun hesaplanmasında diğer işlemler %9 olarak dikkate alınır. Bu kalem altında bankalar ile kredi notu hesaplanan kişi ve kurumların özel durumları değerlendirilir. Nitekim bankalardan bulunulan kredi talepleri ile red sayıları bu kalem altında değerlendirilir.

Sonuç itibariyle bu veriler ışığında Kredi Kayıt Bürosu tarafından kredi notu hesaplanarak 0 ila 1900 arasında bir değer belirlenir. Buna göre de kişilerin riskli olup olmadığı tespit edilir.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.