Senetle Para Veren Tefeciler ve Riskleri

Senetle Para Veren Tefeciler ve Riskleri
23 Şubat 2019 23:32 | Son Güncellenme: 23 Şubat 2019 23:45
16
A+
A-

Yaşanan ekonomik sıkıntı bankalarında politikalarını değiştirmesine sebep olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda bankalar yüksek tutarlarda krediler verirken artık kredi verirken teminat talebinde bulunmaktadırlar. Teminattan kasıt ise ev ve arsa gibi taşınmazlar. Kişiler milyonluk teminat verseler bile alabildikleri kredi tutarı verilen teminatın yarısı bile değildir.

Bankaların kredi verirken aradıkları kredi notu ve gelir bilgisi gibi şartları sağlamayan kişilerin ise kredi alması mümkün değil. Bu sebeple de senetle borç para alma yeniden popülerlik kazanmış durumda. Senetle borç para veren bir kurum veya kuruluş bulunmuyor. Senet karşılığı borç para verenlere ise tefeci adı verilmektedir. Bu yazımızda senetle borç para veren esnafları ve tefecilerden alınan paralardaki riskleri inceleyeceğiz.

Senetle Para Veren Esnaflar

Kuyumcular

Kuyumcular senetle para veren esnafların başında gelir. Senet karşılığında para veren kuyumcuların ülkemizin her noktasında mevcuttur. Kimlik ve ikametgah gibi kişisel bilgiler verildikten sonra bu kişiler verdikleri borcun üzerine faiz (vade farkı) ekleyerek kişiden senet alırlar. Senetler parça parça yapılabileceği gibi tek parçada yapılabilir. Kişi vadesi geldiğinde borcunu ödeyerek senedini alır.

Telefon Satıcıları

Turkcell veya Vodofone gibi telefon firmaları faturaya ek telefon satışı yapmaktadır. Telefoncular ise bu firmalardan kişinin üzerine telefon alarak bu telefonu bozdururlar. Vadeli bir şekilde 2500 TL’ye gelen bir telefon karşılığında telefon satıcısı kişiye en fazla 1750 TL gibi bir nakit ödeme yapmaktadır. Telefonların 6 aylık vadeli olduğunu düşünürsek, bu faiz oranı bankaların bile çok üzerindedir.

Galericiler

Senet karşılığında para veren bir diğer esnaf ise galericidir. Galericiler bir aracı kişiye vadeli olarak satarak karşılığında çek veya senet gibi evrak alırlar. Kişi vadeli bir şekilde aldığı bu aracı başka bir galeriye nakit olarak satarak evrak karşılığında para almış olur. 40.000 TL’lik bir araç 6 ay vadeli olarak satılıp bozulduğunda kişinin eline en fazla 32.000 TL gibi bir rakam geçmektedir.

Senetle Para Veren Tefeciler

Yukarıda senet karşılığında para veren esnafları anlattık. Tefeciler ise genellikle herhangi bir işletme sahibi değildir. İşletme sahibi olsalar bile bu durum tamamen göz boyamak için yapılmaktadır. Bu kişilerin amacı insanlara yüksek faizle para satarak paralarını çalıştırmaktır. Tefecilik yasal olarak suçtur ve bu kişilerden alınan paranın yasal statüde hakkını aramak çok zordur. Diğer yandan kişi tefeci tarafından tehdit ediliyorsa tefeciyi kolluk kuvvetlerine şikayet edebilir.

Tefecilerden Alınan Paranın Riskleri

Tefecilerden alınan paranın en büyük riski faizinin yüksek olmasının yanı sıra borcun asla bitmemesi durumudur. Kişi 12 ay vadeli para aldığında tefeci tek parça senet yapmaktadır. Bu borç ödense bile tefeci senedi vermeyebilir. Bu noktada kişinin hakkını araması mümkün değildir çünkü ticaret tamamen fiziksel olarak yapılmaktadır.

Bu riskleri azaltmanın en önemli yöntemi senetleri parça parça yapmaktır. Kişi borcunu ödedikçe senedini geri alır. Ödenen borçların ise banka üzerinden yapılması, yasal hak arama konusunda kişiye yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.