ÖTV İndirimi Hangi Araçlara Uygulanacak Fiyat Ne Kadar Düştü?

ÖTV İndirimi Hangi Araçlara Uygulanacak Fiyat Ne Kadar Düştü?
13 Ağustos 2021 20:05
33
A+
A-

ÖTV İndirimi Nedir?

Özel Tüketim Vergisi kısaca ÖTV olarak adlandırılır. ÖTV; belirli ürün veya mal üzerinden oransal olarak ya da maktu (sabit oran) olarak alınan bir tür harcama vergisidir. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV); lüks tüketim ürünlerine ( kürk, mücevher, parfüm, havyar, lüks taşıt vb. ürünler), çevreye zararlı ürünlere ( benzin, diğer yakıt türleri vb. ürünler), sağlığa zararlı ürünlere ( alkol, sigara, tütün mamulleri vb. ürünler ) veya mallara uygulanır.

ÖTV’den Muaf Olanlar

Taşıtlardan, Özel Tüketim Vergisi kapsamına giren tüm ürün ve mallardan bu vergi alınır. Ancak Engellilik derecesi yüzde 90 üzerinde olan kişiler H sınıfı ehliyet alıp araç kullanabilecek durumda iseler bu vergiden istisna tutulurlar yani ÖTV ödemezler. Bu kapsamda  “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınır. Tebliğe göre 2021 yılında engelliler, 330.800 TL’ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.

Araçlarda ÖTV İndirimi Ne Kadar?

Taşıtlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ne nasıl karar verileceği ve ne kadar alınacağı kanunda özel olarak düzenlenmiştir. Taşıtlarda bu vergi türü (ÖTV) motor ve silindir hacmine göre alınır. Özel Tüketim Vergileri’nde vergi matrahı değişikliği ile ÖTV indirimi ya da ÖTV artırımı söz konusu olur.

Araç satın alma işleminde toplam bedelin önemli bir kısmını ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) oluşturur. Son 4 yılda araç fiyatlarının yaklaşık olarak yüzde 200 artması ve bazı araçlar için Özel Tüketim Vergisi’nin %160′ a kadar alınması piyasayı etkiledi. Bu artışlarla birlikte araç piyasası neredeyse durma noktasına geldi. Bu sefer uzun süredir bekleyen herkesi sevindirecek bir düzenlemeyle ÖTV indirimi geldi.

Son yayınlanan Resmi Gazete’de yer alan Özel Tüketim matrahları Cumhurbaşkanı kararıyla yeniden düzenlendi. Resmi Gazete’ de yer alan ilgili hükme göre:

 “4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan bazı malların özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahlarının yeniden tespiti hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 4760 sayılı Kanunun 12’nci maddesi gereğinde karar verilmiştir.”

Bu düzenlemeye göre binek araçlar dediğimiz araçlarda yüzde 45’lik ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin TL’ den 92 bin TL’ye yükseldi. Yüzde 50’ lik ÖTV dilimindeki matrah limiti ise 130 bin TL’den 150 bin TL’ye yükselmiş oldu. Buna göre araç firmalarının güncel fiyat listelerinde, firmaların yeni ÖTV indirimiyle birlikte sıfır araç fiyatlarında yaklaşık olarak 30 bin TL ile 70 bin TL arasında indirim yapması bekleniyor.

ÖTV İndirimi Hangi Araçlara Geldi?

Herkesin diğer bir merak ettiği konu ise son düzenlemeyle gelen ÖTV indirimi her sıfır ve ikinci el araç için ya da motorlu ve elektrikli araçlarda geçerli mi?

Resmi Gazete’de yayınlanan ilgili hükme göre;

MADDE 1 – 6/6/2020 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki 87.03 G.T.İ.P numaralı mallardan “-Diğerleri” satırı altında yer alan bazı malların özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir;

-Motor silindir hacmi 1600 cm3 ‘ü geçen, 2000 cm3 ü geçmeyen elektrikli otomobillerde vergi matrahı 85 bin-135 bin TL aralığından 114 bin-170 bin TL aralığına yükseltildi. Söz konusu araçlarda uygulanan yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80′ lik ÖTV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

-Ayrıca 1600 cm3 silindir hacmine kadar, yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin TL’den 92 bin TL’ye, matrah limiti 85 bin TL’yi aşıp 130 bin TL’yi geçmeyen ve yüzde 50’lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçlarda matrah limiti 92 bin-150 bin TL arasına yükseltildi.

– 50 kW elektrikli motora sahip ve motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyen ve yüzde 45 ÖTV dilimine dahil, ÖTV matrahı 85 bin lira olan hybrid araçlarda matraha esas sınır 114 bin liraya, yüzde 50 ÖTV dilimine dahil, ÖTV matrahı 85 bin lira ila 135 bin lira olan hybrid araçlarda ise 114 bin ila 170 bin liraya yükseltildi.

 Motor hacmi 1600 cm3 olan araçlarla 50 kW’ya kadar elektrikli motora sahip 1800 cm3 motor hacimli hybrid araçların satışında uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ne esas olan matrah artırıldığı için bu araçlarda fiyatlarda 50-60 bin lira civarında indirim olması bekleniyor.

Son zamanlarda kurda yaşanan artışla birlikte düşük sınıf sayılan araçlar dahi yüzde 80 ‘lik ÖTV dilimine girmişti. Artışlarla birlikte yüzde 50’lik dilimde neredeyse araç kalmamıştı. Bu sebeple de model olarak düşük araçların ya da ikinci el araçların fiyatı sıfır araçlarla yarışır hale gelmişti. Yeni düzenlemeyle birlikte birçok araç yüzde 50’lik dilime çekilmiş oldu. Araç satın alma işleminde toplam bedelin önemli bir kısmını ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) oluşturur. Bu sayede araç satın alacak kişilerin ceplerinden daha az para çıkacak gibi görünüyor. Oranı düzenlenen bu ÖTV indirimiyle satış fiyatı 320 bin liraya kadar olan araçlarda muhtemelen yaklaşık olarak yüzde 17’lik bir indirim öngörülüyor.

Bu yeni ÖTV indirimiyle birlikte en avantajlı matrah dilimi yüzde 80’lik dilimdeki araçlarda olacağa benziyor. Çünkü daha önce yüzde 80’lik dilime giren araçlar bu düzenlemeyle birlikte yüzde 50’lik dilime gerileyeceğinden fiyatlarda yaklaşık olarak yüzde 16 civarında düşecek. Böylece 300 bin liraya satılan otomobilin fiyatı yaklaşık olarak 250 bin liraya kadar düşecek.

ÖTV’ de yüzde 16’lık ve yüzde 17’lik indirimler sayesinde yakın zamanda araç piyasasının hareketlenmesi bekleniyor. Bu sayede araç almak isteyen ancak alım gücü düşük olan kişiler de araç sahibi olabilecek.

ÖTV İndirimi Sonrası Sıfır Araç Fiyatlarında Beklenti

Opel Astra HB;      ÖTV öncesi satış fiyatı: 289 bin civarı iken

                                  ÖTV indirimi sonrası satış fiyatı: 241 bin civarı

Hyundai i10;            ÖTV öncesi satış fiyatı:162 bin civarı iken

                                   ÖTV indirimi sonrası satış fiyatı: 156 bin civarı

Honda Civic 1.6;      ÖTV öncesi satış fiyatı: 312 bin civarı iken

                                   ÖTV indirimi sonrası satış fiyatı: 260 bin civarı

Hyundai Elantra;     ÖTV öncesi satış fiyatı: 230 bin civarı iken

                                   ÖTV indirimi sonrası satış fiyatı: 192 bin civarı

Renault Megane Joy 1.3; ÖTV öncesi satış fiyatı: 232 bin civarı iken

                                            ÖTV indirimi sonrası satış fiyatı: 193 bin civarı

Dacia Duster 1.5 Dizel;     ÖTV öncesi satış fiyatı: 303 bin civarı iken
                                            ÖTV indirimi sonrası satış fiyatı: 252 bin civarı.

Toyota Corolla 1.6 Dream Manuel;

                                     ÖTV öncesi satış fiyatı: 288 bin civarı iken
                                     ÖTV indirimi sonrası satış fiyatı: 240 bin civarı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.