Katılım Bankacılığı Nedir? Ülkemizdeki Katılım Bankaları

Katılım Bankacılığı Nedir? Ülkemizdeki Katılım Bankaları
31 Mart 2019 01:50 | Son Güncellenme: 31 Mart 2019 11:50
10
A+
A-

Katılım bankacılığına gösterilen talep giderek arttığı için birçok banka katılım hizmeti veren şubelerinin sayısını arttırıyor. Bu alanda öne çıkan bankalar ise; Albaraka, Kuveyt Türk, Ziraat ve Türkiye Finans’dır. Bu yazımızda ise faizsiz katılım bankacılığının ne olduğunu ve bu alanda faaliyet gösteren bankaların verdiği hizmetleri anlatmaya çalışacağız.

Katılım Bankacılığı ve Kar Payı Kazançları

Katılım bankacılığı ile normal bankacılık sistemi arasında farklar bulunmaktadır. Örneğin, katılım bankacılığında faiz sistemi bulunmamaktadır. Bu sistemin yerine bankalar kar payı adı verilen sistemi kullanmaktadır.

Katılım bankalarında krediler normal bankalardan farklı şekilde verilmektedir. Taşıt veya konut kredilerinde banka ilgili varlığı sizin yerinize satın alır ve vade farkı talep eder. Bu kredilerde de faiz söz konusu değildir.

Kar Payı Sistemi

Vadeli hesaplardaki faiz sistemi olmadığı için katılım bankalarında kar payı sistemi bulunmaktadır. Bu bankalar piyasada ticaret yaparak kar sağlar ve bu karın belirli bir miktarını yatırımcılarına dağıtır. Havuzda yer alan kişilerin kazançları, toplam hisseye bölünerek dağıtılır.

Bunun yanı sıra birikimler çeşitli fonlarda veya kar – zarar hesaplarında da değerlendirilebilir. Kar – zarar ortaklığında kar dağıtılırken zarar edilmesi noktasında kişi kazanç talebinde bulunamaz. Bu sistemde net kar oranı verilmez. Örneğin, faiz oranı %28 ise vade süresi boyunca para tutulduğunda %28 oranında kazanç elde edersiniz. Katılım bankalarında durum böyle değildir, referans olarak alınan rakamlar geçen yıl kar ve zarar oranlarıdır. Karlar aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak dağıtılmaktadır.

Albaraka Türk Katılım Bankacılığı

1984 yıllarında temelleri atılan bu banka ülkemizde faizsiz bankacılık sisteminin ilk uygulamalarına sahip bankadır. 2013 tarihinde kurulan Katılım Bankası ile birlikte başlayan bu macera günümüzde 168 şubede devam etmektedir. Albaraka katılım bankacılığının yanı sıra kredi kartı ve diğer bankacılık hizmetlerini de vermektedir. Bireysel ve ticari müşteriler bu bankanın sunduğu hizmetlerden yararlanabilir.

Kuveyt Türk Katılım Bankası

1989 yılında kurulan Kuveyt Türk Bankası Albaraka’ya oranla bu alanda geç faaliyet gösterse de bu talebin en yoğun olduğu bankadır. Kuveyt Türk Katılım Bankalarının hiçbirinde faizle ilgili bir hizmet yer almamaktadır. Kredi, kredi kartı ve kar payı şeklinde hizmetleri bulunmaktadır.

Türkiye Finans

250’den fazla şubeye sahip Türkiye Finans Bankasının’da katılım bankacılığı hizmeti bulunmaktadır. Uluslararası alanda da faaliyet gösteren bu bankada yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da hizmet alabilmektedir. Kobi kredilerinin yanı sıra bireysel krediler ve kredi kartı hizmeti de bulunmaktadır.

Ziraat Katılım Bankası

Ziraat Bankası, katılım bankacılığına en son giren bankalardan birisidir. Ülkemizin en eski bankacılık kuruluşlarından olan Ziraat Bankası, katılım bankacılığına 2015 yılında girmiştir. Bu yıldan itibaren büyük şehirlerin hepsinde katılım bankacılığı alanında hizmet veren şubelerini açmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.