Bankalardan Tarıma Büyük Destek

Bankalardan tarım faaliyetleri adına yapılan büyük destek ses getirdi. Peki bankaların sağladığı desteğin nitelikleri neler? Banka destekleri hangi noktada işe yarar?

Bankalardan Tarıma Büyük Destek
1 Ekim 2020 15:00 | Son Güncellenme: 1 Ekim 2020 11:10
12
A+
A-

Türk bankacılık sektörünün tarıma sağlamış olduğu kredi desteği, temmuz ayının sonu itibariyle 121 milyar 832 milyon TL’ye yükseldi. Yani Türk bankacılık sektörü, temmuz ayının sonu itibarıyla tarım alanında yapmış olduğu faaliyetleri geçen yılın sonuna göre yaklaşık olarak 14 milyar TL arttırdı. Böylece tarım sektörünün toplam kredi stoğu 121 milyar 832 milyon liraya yükselmiş oldu. Türkiye’nin stratejik alanlarından birisi olan tarıma güçlü desteğini devam ettiren bankacılık sektörü, tarım bakanlığı konsepti ile çiftçilere özel imkanlar ve kredi kolaylığı sundu. Böylece bankalar, sezonluk nakit akışını göz önünde bulunduruyor ve farklı ürünler ile çiftçinin yanında bulunuyor. Bankalar; üreticilerin yem, ilaç, tohum, fide,  mazot ve benzeri ekipmanları karşılamak için çiftçilere ve bazı firmalara ön ödemesiz, esnek ödeme ve hasatta ödeme gibi imkanlar ile beraber bazı alımlar için özel kredi kartı imkanı da sunuyor.

Tarım Kredi Bakiyesi 7 Ayda 14 Milyar TL’lik Artış Gösterdi

AA bu haberinin BDDK verilerinden yararlanarak düzenlemiş olduğu bilgilere göre, Türk bankacılık sektörünün tarım alanında kullanılan kredi miktarı 2019 yılının sonunda 107 milyar 834 milyon lira olurken bu yılın temmuz ayının sonunda 121 milyar 832 milyon liraya yükseldi. Böylece tarım kredi bakiyesinde ,7 aylık bir dönemde 13 milyar 998 milyon TL’lik bir artış görüldü. Yani kullandırılmış olan tarım kredilerinin bakiyesi, temmuz ayının sonu itibariyle %13’lük bir artış gösterdi. Tarım sektöründeki bu miktarın 121,8 milyar lirası kredi bakiyesinin, 35,5 milyar lirası kısa vadeli, 81 milyar lirası ise orta ve uzun vadeli kredilerden oluştu.

Bankaların Balıkçılık Sektörü İçin Desteği: 3.2 milyar TL

Balıkçılık sektöründe kullandırılmış olan Kredi bakiyesi 2019 yılının sonunda 2 milyar 546 milyon TL olurken 2020 yılının temmuz ayı sonu itibariyle 3 milyar 202 milyon TL’ye yükseldi. Yılbaşından itibaren geçmiş olan bu 7 aylık süre içerisinde balıkçılık sektöründe kullanılan Kredi bakiyesi 656 milyon liralık bir artış gösterdi. 

Kredi Kullanımı 258 Milyar TL

Ferhat Pişmaf, tarımsal üretime yönelik olarak kullanılmış oldukları kredi miktarı 258 milyar TL’yi, Kredi kullanan üretici sayısının ise 4,5 milyon kişiyi geçtiğini belirtti. Bunun üzerine ise kalan kredilerin %33’ü dağıtım kredilerinden geriye kalan kısmının ise işletme kredilerinden oluştuğunu söyledi. Tarım kredilerinde üreticilere çok güçlü faiz desteği verdiğini ifade etmiş olan Pişmaf, bankanın tarım sektörü kredilerinin yüzde 1,8 gibi düşük bir oranda olduğunu belirtti.

Bir Memleket Meselesi: Tarım Sektörü Ve Tarımın Finansmanı

Üreticilerin ödemelerinde güçlük yaşamaları durumunda daha rahat ödeme yapabilecekler yapılandırma ve taksitlendirme seçenekleri sunduklarını söyleyen Ferhat Pişmaf, ağustos ayının sonu itibarıyla 121 bin üreticinin yaklaşık olarak 6,8 milyar TL bile olan Kredi borcunu bu uygulamalar sayesinde uzun vadeye yayarak ödeme imkanı sunduklarını belirtti. Ayrıca Ferhat Pişmaf, Ziraat Bankası’nın kuruluşundan itibaren yapmış oldukları gibi üreticilerin gelir seviyesinin artırılması ve tarım sektörünü finansal olarak desteklemek için onlara uygun koşullar ile kredi kullandırmaya devam edeceklerini bildirdi.

600 Bin Çiftçinin Cebinde Tarım Kartı

Denizbank tarım bankacılığı grubu genel müdür yardımcısı olan Burak koçak ise 2003 yılında yani TarişBank’ı satın alması ile girmiş oldukları tarım bankacılığı alanında 17 yıl içerisinde  özel bankalar arasında %48 gibi yüksek bir pazar payına ulaştıklarını belirtti. Şu anda Türkiye’de üretilmekte olan ve ekonomik değeri 300 den fazla tarımsal ürünü finansal destek sağladıklarını aktaran Burak Koçak, her ürün grubunun hatta her tarımsal ürünün kendine özgü bir dinlenmeye ve çok değişken bir nakit akışına sahip olduğunu da belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.