Senet Kırdırma Nedir, Nasıl Yapılır?

Senet Kırdırma Nedir, Nasıl Yapılır?
9 Mart 2019 01:16 | Son Güncellenme: 9 Mart 2019 02:53
190
A+
A-

Çek kırdırma işleminin detaylarını aktarmıştık. Çekte olduğu gibi senette de kırdırma işlemi söz konusudur. Çek, yaptırımı çok daha fazla olan kıymetli bir evrak olduğu için kırılması kolayken senet kırılması görece daha zor bir evraktır.

Senedin kırdırılması, vadesi gelmeyen bir senedin belirli bir komisyon ödenerek nakde dönüştürülmesidir. Senetler genellikle faktoring şirketleri tarafından kırılır. Kuyumcular, galericiler ve tefeciler de senet kırma işlemi yapabilir.

Senedin kırılabilmesi için senet sahibinin mal varlığı ve mali durumu çok önemlidir. Net bir gelire ve herhangi bir mal varlığına sahip olmayan kişinin senedini kırmak herhangi bir işe yaramayacağı için şirketler bu tarz senetleri kırmazlar.

Senet Kırdırma Nasıl Yapılır?

Senedi kırdırmak için senedi kıracak olan kuruma başvurmak yeterlidir. Kurum, senedin sahibini detaylı bir şekilde inceler. Çek, sorgulanabilir bir evrak olmasına rağmen senette bu durum söz konusu değildir. Bu yüzden inceleme işlemi uzun sürmektedir. Senedi kıracak olan işletme kişinin mal varlığını ve gelirini inceleme altına alır. Uygun görülmesi durumunda senet belirli bir komisyon alınarak kırılır ve senedi elinde bulunduran kişi kesilen tutardan kalan parayı alarak acil nakit ihtiyacını karşılayabilir.

Faktoring şirketleri tarafından kırılmayan senetler için tefeci, kuyumcu ve galerici gibi işletmelere gidebilirsiniz. Bu işletmeler senet sahibini tanıyor veya senedin üzerindeki tutarı tahsil edebileceklerine güveniyorsa senedi kıracaklardır. Faktoring şirketlerine oranla bu işletme sahipleri çok daha yüksek komisyon oranı uygulamaktadır.

Senet kırıldıktan sonra tutar kişiye nakit olarak ödenir. Senedin sahibi de senet üzerindeki alacağını senedi verdiği kişiye devrederek senet üzerindeki talebinden vazgeçer.

Senet Kırdırma Masrafı

Faktoring şirketleri senet kırma işlemleri için %7 ile %20 arasında komisyon almaktadır. Senedin sahibinin finansal durumuna, senedin vadesine ve tutarına göre bu komisyon oranı değişmektedir. Senet sahibinin kredi notu yüksekse şirketin alacağı komisyon oranı da azalacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.