Krediyi İptal Etmek İçin Yapılması Gerekenler

Krediyi İptal Etmek İçin Yapılması Gerekenler
10 Eylül 2020 22:28
10
A+
A-

Kredi kullanımı sürekli olarak artmaktadır. Her geçen gün daha büyük bir kesime ulaşmayı başaran bankalar daha çok müşteriye ulaşarak daha fazla kişiye kredi satmaktadırlar.

Durum böyle olunca pek çok kişi kredi kullanmaktadır ancak bazı durumlarda bu kredi kullanımlarından emin olmayan kişiler vazgeçmek istemektedirler.

Kredi İptal Edilebilir Mi?

Çok sık görülmese de bazı kişiler kredi başvurusu yaptıktan sonra bu kararlarından pişman olarak vazgeçmek istemektedirler. Kredi başvurusu yapıldıktan sonra vazgeçmek için iki farklı durum incelenmelidir.

  1. Kredi başvurusu yapılmış ancak kredi onay sözleşmesi imzalanmamış
  2. Kredi başvurusunun onayından sonra kredi onay sözleşmesi imzalanmış ve ödeme planı hazırlanmış

Bu iki durumda müşterinin izlemesi gereken yol haritası farklı olduğu için farklı farklı incelenmelidir.

Sözleşme İmzalanmadan Önce İptal Etmek İçin

Kredi kullanacak kişiler henüz sözleşmelerini imzalamadılarsa müşteri tarafından yasal bir yükümlülük oluşmamış demektir. Böyle durumlarda müşteri bankayla iletişime geçerek kredi kullanmaktan vazgeçtiğini söyleyerek başvurusunun iptal edilmesini talep edebilir.

Bu durumda müşteri henüz sözleşmeyi kabul etmediği için banka tarafından elde edilen herhangi bir yasal hak bulunmamaktadır. Bu nedenle kişi istediği gibi kredi başvurusunu iptal edebilir, sözleşmeyi imzalamayabilir.

Sözleşme İmzalandıktan Sonra Krediyi İptal Etmek İçin

Sözleşme imzalandıktan sonra krediyi iptal etmek için müşterinin 14 günlük cayma hakkı vardır. Bu cayma hakkı tüm sektörlerde geçerli olduğu gibi müşterilerin bir hizmet ya da ürün satın almalarından sonra koşulsuz şekilde bunu iptal ya da iade etme hakları olarak tanımlanır.

Kredi için sözleşme imzalanmış olsa bile müşteri 14 gün içinde herhangi bir sebep belirtme zorunluluğu dahi olmadan bankayla görüşerek cayma hakkından yararlanabilir. Bu durumda banka müşterinin üzerine herhangi bir yasal yükümlülük yükleyemez.

Cayma Hakkından Yararlanan Müşterilerin Yapması Gerekenler

Cayma hakkı müşterinin hizmeti aldığı tarihten itibaren 14 gün olarak sayılmaktadır. Bu tarih sözleşmenin müşteri tarafından imzalandığı tarihten itibaren başlamaktadır. Bu şekilde cayma hakkından yararlanarak krediyi iptal etmek isteyen müşterilerin uygulamaları gereken adımlar vardır.

İlk adım olarak tüketicinin bankadan aldığı parayı geri ödemesi gerekir. Bu ödeme yapılırken de müşterinin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Müşteri cayma talebini bankaya iletmesinden sonra en geç 30 gün içinde kredinin ana para tutarını ve bu tarihe kadar uygulanması gereken faiz miktarını bankaya geri ödemek zorundadır. 30 günü geçen sürelerde ödemeler yapılmazsa banka yasal yollara başvurarak parayı alabilir ya da cayma hakkı kaybedilebilir.

Cayma hakkı ile kredilerin iptal edilmesi durumunda banka müşteriden ek ücret talep etmez. Diğer kurum ya da üçüncü kişilere ödenen paralar geri verilmemekle birlikte müşteriden kredi başvurusu aşamasında ve sonrasında tahsil edilen tüm ücretler cayma hakkının kullanılmasıyla birlikte en kısa sürede iade edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.