Evde Bakıcı Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?

Evde Bakıcı Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?
12 Kasım 2019 04:08 | Son Güncellenme: 12 Kasım 2019 10:27
13
A+
A-

Evde bakıcı desteği nedir ve nasıl alınır sorularına bu başlık altında cevap vermeye çalışacağız. Öncelikle bu teşvik ile ilgili şunu belirtmekte fayda var. Eğer sizler, bakıcı çalıştırmayı düşünüyorsanız devlet yardımıyla rahatlıkla bakıcı çalıştırabilirsiniz. 2018 yılında çıkan torba yasayla birlikte üç şekilde evde bakıcı desteği alınmaktadır. Bu üç önemli çeşitleri ve aralarındaki farkları altta belirtelim. Daha sonra da bu bakım ücretlerinin ne kadar olduğunun ve ne kadar süre ile alabileceğinize değinelim.

  1. 5510/5 Puanlık Teşviki: Bu teşvikten yararlanabilmek için mutlaka prim borçlarınızı ödemeniz gerekmektedir. Bunun haricinde de herhangi bir şart aranmamaktadır. 
  2. 4447/10. Madde Teşviki: Bu teşvikte en çok yararlanılan teşvik türlerinden biri olmaktadır. Bu bakıcılık teşvikinden yararlanabilmek için seçmiş olduğunuz bakıcınızın mutlaka son 6 ay içerisinde herhangi bir sigortalı işte çalışmamış olması gerekmektedir. Bununla birlikte daha önce evde bakıcı desteğinden yararlanmamış olmamış gerekmektedir.
  3. 4447/19. Madde Teşviki: 2018 torba yasayla çıkan ve en çok kullanılan evde bakıcı teşvikidir. Bundan dolayı yazımızın diğer kalan kısmında bu teşvik türünden nasıl yararlanabileceğinizi ve ne kadar süre ile yararlanabileceğinizi belirteceğiz.

Evde Bakıcı Desteğinden Yararlanma Şartları

Evde bakıcı desteğinden yararlanma şartları aşağıda verildiği gibidir. 

  • Hizmet aldığınız kişinin 10 günden fazla sizinle çalışıyor olması,
  • SGK girişinin yapılmış olması,
  • 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihleri arasında bakıcınızın işe başlamış olması,
  • İşe giriş tarihinden önceki 3 aylık sürede 10 günden fazla SGK’lı olarak çalışmamış olması,
  • Bakıcınızın işe giriş tarihi itibariyle İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması gibi şartlar mevcutsa bakıcı teşvikinden yararlanabilirsiniz.

Evde Bakıcı Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Evde bakıcı desteğinden kimler yararlanabilir sorusuna bu kısımda cevap vermeye çalışacağız. Öncelikle evde bakıcı desteğinden yararlanmak isteyenlerin bebek bakıcısı, çocuk bakıcısı, hasta ya da yaşlı bakıcısı olarak nitelendirmesi gerekmektedir. Bununla birlikte ev halkı dışından kişilerin üçüncü dereceye kadar akrabanız olması bakıcı devlet teşvikinden yararlanamayacağınız anlamına gelmektedir. Bu anlamda yakınlarınızı bakıcı olarak evinizde çalıştırmanız sizin bakım desteğinden yararlanmayacağınız anlamına gelmektedir.

Evde Bakıcı Desteğinden Nasıl Yararlanılır?

Evde bakıcı desteğinden yararlanmak istiyorsanız, bakıcınız ile birlikte en yakın İl Sağlık Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. En yakın müdürlükte size bazı belgeler imzalamanız istenecektir. Böylelikle bu süreci başlatmış olursunuz. 

Yabancı Bakıcı İle Evde Bakıcı Desteğinden Yararlanabilir Misiniz?

Evde yabancı bakıcı genellikle dil desteği sağlaması neticesinde en çok tercih edilenlerden biridir. Yabancı bakıcınızın olması durumunda da yabancı teşvikin den yararlanabilirsiniz. Yabancı bakıcınızın 3 ya da 6 ay süre ile işsiz olması durumunda yabancı bakıcı desteğinden yararlanabilirsiniz. 

Hangi Durumlarda Evde Bakıcı Desteğinden Faydalanılmaz?

Hangi durumlarda evde bakıcı desteğinden faydalanılmayacağını merak ediyorsanız sizin için bunları sıralayacağız. 

  • Geçmişe dönük sigorta prim borcunuz olması durumunda evde bakıcı desteğinden yararlanamazsınız. 
  • Çalıştırmayı düşündüğünüz bakıcınız eğer üçüncü derece yakınınız ise bu teşvikten faydalanamazsınız. 
  • 4447/10. Madde için 6 ay 4447/19. Madde için ise 3 ay kadar süre ile bakıcınızın sizden önce işsiz kalmış olması gerekmektedir. 
  • Bakıcınızın İŞKUR kaydı bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlanacaktır. 

Evde Bakıcı Teşvik Ücretleri Ne Kadardır?

Alacağınız teşvik ücretlerinin miktarları hakkında daha fazla detay verelim. 

İşveren herhangi bir teşvikten yararlanmazsa ödeyeceği prim miktarı 959,5 TL olacağını unutmamalısınız. Bununla birlikte size ilk sırada verdiğimiz 5510/5 puanlık prim indirimi Eğer sigorta primleri düzenli ödüyorsa ve sigorta borcu yoksa %32,5 olacaktır o da 831,35 TL olacaktır.

4447/10. Madde teşvikinden yararlanmayı düşünüyorsanız da  bu prim miktarı %17 olacaktır o da 435 TL olacaktır. 4447-19. Madde teşvik şartlarını sağlıyorsa sigorta primlerinin tümü on sekiz ay boyunca devlet tarafından karşılanır. Bakıcılar için 700 TL devlet desteği sağlayan bu teşvikten normal işverenler de faydalanabilir.

Evde Bakıcı Çalıştırma Özel Durumları Nelerdir?

Bazı durumlarda da evde bakıcı çalıştırabilirsiniz. Bunlar  da üniversite öğrencileri, staj yapanlar gibi asgari ücretin altında çalışan kimseleri de evde bakıcı olarak çalıştırabilirsiniz. Bu kişiler için de evde bakıcı desteğinden yararlanabilirsiniz. Eğer evinizde iki adet bakıcı çalıştırmak istiyorsanız, ikisi içinde evde bakıcı ücretinden faydalanabilmeniz mümkündür. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.