2019 Yılı İçin En İyi Yatırım Hangisi

2019 Yılı İçin En İyi Yatırım Hangisi
1 Ocak 2019 14:41 | Son Güncellenme: 7 Ocak 2019 00:03
10
A+
A-

Hareketli ve zorlu bir 2018 ardından 2019 yılı için en iyi yatırım hangisi araştırdık. Kendi bünyemizdeki ekonomistlerin 2019 yılı için kazandıracak en iyi yatırım araçları nelerdir. Paranızı değerlendirebileceğiniz en iyi alanlar. Emtia fiyatlarından beklenen 2019 yıl sonu kurlarına kadar her şeyi değerlendirdik.

2019 yıl Sonu Dolar Beklentisi

Hareketli kurları geride bıraktık. 2018 verilerini oldukça iyi gösterebilmek için son 3 ayda büyük kararlar alındı. Yüksek faiz artışlarından, devletin vergiler üzerinde indirim kararları döviz kurunu bir kısım yerinde tutmayı başardı. 3,30 Tl lerden 6 Tl yi geçen dolar 5,30 ile 2019 yılına giriş yaptı. Doların düşmesine nedenler yüksek TL faizi ile yatırımcıyı yönlendirmek ile başladı. Türkiye nin döviz cinsi tahvil bonosunda %4 faiz vermesi etken oldu. Ancak borç alarak borç ödemenin gidişatı nereye ? 21 milyar dolar İMF borcunu kapatan ülkemiz 500 milyar dolara dayanan dış borç ile karşı karşıya. Özellikle 300 milyar dolar 2019 yılı içerisinde Türkiye’nin ödemesi gereken para. Özelleştirmeler sonucunda devletin elinde gelir kaynakları iyice azaldı. Bu yüzden borçlarını  ödeyebilmek için vergileri arttırıyor, ötelemek için ise yüksek faizler ile borç alıyor.

Moody’s Türkiye notunu da düşürdü. Bu yabancı yatırımcıları fazlası ile tedirgin etti. Yerel seçim dolayısı ile kemer sıkma politikası uygulayan Türkiye nisan öncesi ve nisan sonrası olarak ikiye ayrılacak. Dolar kurunun 31 marta kadar 6 TL bandını geçmesi beklenmiyor. Euro / TL paritesi de 7 TL üzerine çıkmayacak. Ancak 31 Mart sonrası trendini değiştirecek döviz kuru yukarı yönlü hareketlerini yıl sonu için Dolar 7,50, Euro 8,75 şeklinde ön görüyoruz.  Buda ülkede büyük fiyat artışları ve enflasyon yaratacak.

2019 yıl Sonu Dolar Euro Beklentisi

2019 Konut Yatırımı Yapılır Mı ?

2018 yılı içerisindeki döviz kuru Türkiye yatırımcılarını 5 yıl geriye götürdü. Kişinin 100 bin dolara aldığı evin fiyatı bir anda 60 bin dolara düştü. Türk Lirası alım gücü fazlası ile zayıfladı. Dolar karşısında eriyen Türkiye değerleri şuan için çok ucuza ev sunmakta. Eskiden 200 bin dolar olan lüks evler şuan 100 bin dolar etmekte. Türk Lirası üzerinde gayrimenkul artışı döviz üzerinde düşüş göstermekte.

2019 Konut Yatırımı Yapılır Mı

Gayrimenkul alan herkes zarar etti. Bu yıl mart ayından sonra TL döviz karşısında değer kaybedeceğini göz önüne alır isek gayrimenkul yatırımı yapmak pek mantıklı görülmüyor. Ayrıca 1 milyon TL için bankalar aylık 20 bin TL faiz ödemesi yapıyor. Bu durumda dövizin durağan olduğu zamanlar için faiz getirisi daha mantıklı olabiliyor. Yatırımcı gayrimenkulü satmak istediğinde yüksek konut faizleri nedeni ile alıcı bulamıyor. Şu durumda paranın mart ayına kadar TL faizinde seçimlerden önsesinde ise dövize geçilip beklenmesinde fayda var.

2019 Sonu Altın Ne Olur ?

Altın, Dolar ve Euro dünya genelinde en güvenli limanlardır. Son 20 yılı incelediğinizde aradaki oranlar hemen hemen aynıdır. Onun için dolar euro ne kadar artacak ise altın da o yüzdede artacaktır. Aralarında %3-5 oranında artı eksi olur. Bir yıl birisi %3 diğer yıl diğeri %5 kazanır. Bu yüzden alım satım arasındaki zarara bakılmalı. Dolara %4 vadeli mevduat faizi veren İNG Bank aracılığı ile yatırım yapmanızı önerebiliriz. 2019 yılı için en iyi yatırım araçlarından birisi ilk çeyrekten sonra Dolar olacaktır.

2019 Sonu Altın Ne Olur

Gayrimenkul ve döviz – TL üzerinde değerlendirdiğimiz 2019 yılı en iyi yatırım aracı hangisi konusunda ilk üç ay için Türk Lirası üzerinde faiz almak mantıklı görünüyor. Sonrası için şuanki veriler yetersiz olduğundan Dolar a geçerek %4 faiz oranından yararlanılması mantıklı duruyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.