2019 Türkiye Ekonomi Planı Kararları

2019 Türkiye Ekonomi Planı Kararları
25 Aralık 2018 15:05 | Son Güncellenme: 7 Ocak 2019 00:02
9
A+
A-

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklanan %26 lık asgari ücret zammı sonrası 2019 yılı Türkiye ekonomi planı kararlarını açıkladı. Başlıklar halinde verdiği 2019 yılı düşüncelerini halka açıkladı ve Kemal Kılıçtaroğlu na göndermede bulundu. İşte o konuşmadan satır başları.

2018 yılında çok zorlu dönemden geçen Türkiye 2019 yılında çok güçlenecek. 1600 TL lerden 2020 TL ye çıkan asgari ücret ekonomiye can olarak dönecek. 2019 yılının 2. ayından sonra piyasaya intikal edecek nakitler aynı zamanda emekliler için de yapılacak düzenleme olarak gelecek. Ocak ayından sonra yeni sürprizler de 2019 Türkiye ekonomi planı çerçevesinde yapılacak. Gelin kısaca göz atalım.

Berat Albayrak Tüzel Kişilere Devlet Tahvilini Açtı.

Bireysel kişilerin başvurusu 25 aralık itibari ile bitmişti. Tüzel kişi üzerinde bakiyesini devlet ekonomisinde değerlendirmek isteyenler için 25-26 aralık tarihleri için döviz cinsi devlet tahvili açıldı. Katılım için USD ve EURO bazında 1.000 ve katları şekilde yatırım yapmanız gerekiyor.

Doğalgaz ve Elektrik Ocak Ayında %10 indirilecek.

1 Ocak itibari ile doğalgaz ve elektrik zammı %10 oranında indirilecek. Mecliste sürekli konuşulan konu doğalgaza zam sadece üç ayda %30 ları bulmuştu. En soğuk kış günlerini geride bırakırken bir açıklama Cumhurbaşkanından geldi. Ocak ayından harcayacağınız gazı gelecek şubat ayı faturasında %10 indirimli olarak ödeyeceksiniz. Bu uygulama Aralık 2018 harcamanız için geçerli olmayacağını bilmeniz gerekiyor. Ocak ayı itibari ile gazı %10 fazla kullanabilirsiniz.

Türkiye Ekonomi Planı Kararları

2018 yılı içerisinde %50 ye yakın elektrik zammı yapıldı. Tüketici bir yılda ödediği elektrik faturası 4000 TL ise 6000 TL olarak yatırdı. Bu konuda müjdeli haberi veren Cumhurbaşkanımız %10 indirim ile yeni yıla giriyoruz dedi. 1 Ocak itibari ile yapacağınız elektrik harcamalarında %10 indirimden faydalanacaksınız. Ancak 2018 de yapılan %50 lik zam geri alınmayacağını bilmelisiniz. Ancak elektrik indirimi sadece konutlarda geçerli olacak.

İşsizlik Rakamları 2019

Ekonomik rakamların 2018 yılında darbeye uğraması ile tekrardan çalışmalar başladı. Recep Tayyip Erdoğan ekonomiyi tekrardan eski haline getirmek için 2019 yılı önemli dedi. İşsizlik rakamlarını tek haneli rakamlara biz indirdik dedi. Tekrardan biz indireceğiz. Bunun için 2019 yılı içerisi çok önemli göreceksiniz tekrar başaracağız biz bu işi biliyoruz dedi. Artan enflasyon ve fiyatlar ile mücadeleye 2019 yılında sıkı yönetim uygulayacağız. Tek haneye inecek enflasyon rakamları ile rahat bir nefes alacağız dedi.

İlk İşe Gireceklere Devlet Teşviği

İlk defa SGK kaydı yapılarak işe başlayacak vatandaşımıza devletimiz yardım edecek. İş yerlerinin deneyimli işçilere öncelik vermesi yeni mezunların önünü kesiyordu. Bunun için yapılan çalışma ile SGK kaydı yeni yapılarak işe alınacak vatandaşın tüm sigorta ve vergi giderlerini devlet kasası karşılayarak vatandaşa deneyim kazandırılacak. Hayata adım atması için önü açılacak. Asgari ücret desteği de 2019 yılında devam edecek.

Türkiye ye 2019 Yatırım Planı

Bölgesel gelişimler için teşvikler gözden geçirilerek tekrardan düzenlenecek. 2019 yılında bölgesel teşvik verilmeye devam edilerek istihdam alanları geliştirilecek. Yabancı yatırımcılara ülkemiz sunularak yatırımların gelmesi sağlanacak. Ticaret konusunda 170 milyar dolara yaklaşan ülkemiz ihracatını daha da arttıracak. Dövizin dengede tutulabilmesi için elden gelen yapılacak buna musamma gösterilmeyecek kırmızı çizgi olarak belirlenecek. Türkiye Büyüme oranı rakamı yüksek olması ekonominin iyi gittiği anlamına gelmediğini bilmeniz gerekiyor. Büyüme oranı verisinin yüksek olması iyi bir şey ancak yeterli değil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.