2019 Ocak Sonu Dolar Beklentisi Nedir ? Tahmin

2019 Ocak Sonu Dolar Beklentisi Nedir ? Tahmin
3 Ocak 2019 15:07 | Son Güncellenme: 7 Ocak 2019 00:03
7
A+
A-

Türkiye piyasasını yakından ilgilendiren döviz kuru 3 ocak gecesi %5 lik oynama kaydedince yatırımcı yine tedirgin oldu. Döviz ile çalışanların ve Türkiye ekonomisini takip edenlerin merak ettiği 2019 ocak sonu beklentisi nedir ? Berat Albayrak TRT Haber programına katılarak hedeflerinden bahsetti ve açıklanan enflasyon rakamları üzerinde yorum yaptı. 2019 ocak sonu dolar tahmini verilerine bakalım.

Berat Albayrak 2018 Hedeflerimizi Tutturduk

20,8 olarak 2018 yılı sonu için enflasyon hedefi belirlediğini açıklayan Berat Albayrak katıldığı canlı yayında 2018 yılı sonu hedeflerinin tuttuğunu söyledi. 2018 yılı enflasyon rakamı 20,3 olarak açıklandı. 2019 yılında da yine aynı istikamette ciddi duruş ve kararlılık ile devam edeceğini açıkladı. Özellikle enflasyon alanında kesinlikle taviz vermeden bütçe disiplinlerinin devam edeceğini söyledi. Enflasyon rakamları sonrasında döviz fiyatlarında 3 ocak günü %5 e yaklaşan TL değer kayıpları gördük. Yıl sonu hedeflerinin özellikle bir kısmı değil tamamını tutturduk demesi TL nin değer kayıplarını sanıyoruz ki kapsamıyordu.

3 Ocak Gecesi Dolar Euro Kuru Neden Yükseldi

2019 Ocak Sonu Dolar Tahmini

Yabancı ekonomistler Türkiye ekonomisinin normal olmadığını gösterildiğinden çok daha kötü olduğunu açıkladı. Yine yabancı sitelerde yapılan ekonomi yorumları TL’nin gerçek değer kaybının çok daha fazla olduğunu ancak Merkez Bankasının müdahalesi ile stabil tutulduğunu söyledi. TL değer kaybı er yada geç yerine gelecektir ve Dolar 10 TL üzerine çıkacaktır. Şuan için Merkez Bankası 2018 yılı içerisinde 58 milyar dolar nakit rezervinden 15 milyar dolar altına kadar inmiş durumda. Yabancı ekonomistler TL değer kaybı yaşamaması için Türkiye Merkez Bankasının baskısının altını çiziyor. Açıklanan Türkiye ekonomi rakamlarının gerçekçi olmadığı kanısındalar. Bu durumda 2019 ocak sonu dolar beklentisi ne dir yön ne tarafa olacak yatırımcılar tarafından takip ediliyor.

2019 ocak sonu dolar tahmini

Yabancı ekonomistlerin Türk Lirası için 2019 ocak sonu dolar beklentisi ve tahmini pek iç açıcı değil. TL nin stabil tutulması için Merkez Bankası müdahalesini 3 ocak gecesi dolar neden yükseldi tekrar gördük. Bankanın rezervi çok hızlı azalıyor. Bu durumda Yunanistan krizinden daha büyük kriz akıllara geliyor. Çok hızlı ekonomi yönetim sistemi Türkiye için değişmez ise ocak sonu dolar beklenisi 5,80-5,87 bandı arasında olacağı. Ancak tüm kurlar 31 mart hedefli olduğunun altını çiziyorlar. Seçimlerden sonra 2019 yıl sonu dolar beklentisi için 10 TL civarına yaklaşım olacağını söylüyorlar. Bu durumda Türk Lirası nakitine verilen faizler daha da artacak gibi duruyor. Bu da enflasyonu tetikleyecek ve piyasalarda ticaret azalarak işler çıkmaza girecek gibi duruyor. Uzun vadeli yatırım için 2019 yıl sonu kur tahmini konumuzu inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.