Findeks Çek Raporu Nedir?

  Findeks çek raporu, çek keşidecisinin geçmişte ve mevcut olarak keşide etmiş olduğu çekleri, çek bedellerini ve çek keşidecisine ait pozitif ve negatif bilgileri içeren tüm raporların genel adıdır. Çek keşidecisi hakkında düzenlenen çek raporu, keşidecinin piyasaya olan borçlarını ödeme alışkanlığı gösterir. Nitekim keşidecinin daha önceki hesap hareketleri, gelecekteki ödemeleri açısından da bir öngörü oluşturur. […]

Findeks Çek Raporu Nedir?
6 Ocak 2019 11:10 | Son Güncellenme: 12 Mart 2019 19:09
36
A+
A-

 

Findeks çek raporu, çek keşidecisinin geçmişte ve mevcut olarak keşide etmiş olduğu çekleri, çek bedellerini ve çek keşidecisine ait pozitif ve negatif bilgileri içeren tüm raporların genel adıdır. Çek keşidecisi hakkında düzenlenen çek raporu, keşidecinin piyasaya olan borçlarını ödeme alışkanlığı gösterir. Nitekim keşidecinin daha önceki hesap hareketleri, gelecekteki ödemeleri açısından da bir öngörü oluşturur.

Ticari hayatta çeklerin karşılıksız çıkmasının önüne geçilmek amacıyla alınan önlemlerden birisi olan çek raporu sayesinde piyasadaki çeklerin akıbeti hakkında detaylı bilgiler almak mümkündür. Nitekim mal veya hizmet satışı yapan tacirler, çek raporu sayesinde kötü niyetli keşide edilmiş çekleri daha rahat tespit edebilir ve ekonomik olarak zararın önüne geçebilirler.

Çek raporu, Kredi Kayıt Kurumu tarafından kurulmuş olan Findeks sitesi üzerinden oluşturulmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren bankalardan alınan verilerle oluşturulan çek raporu, findeks sitesinden sorgulanabilir. Findeks çek raporu, tacirlere bir fikir vermesi amacıyla düzenlendiği için bu rapora güvenilerek yapılacak işlemlerden Findeks sorumlu değildir.

Findeks Çek Raporunda Neler Yer Alır?

Keşide edilmiş olan çeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla sunulan findeks çek raporu aşağıdaki verilerden oluşur;

  • Çek Geçmişi

Çek keşidecisinin çek hesabını ne kadar sıklıkla kullandığını ve mevcut olarak kaç tane çekinin piyasada olduğunu göstermek amacıyla son 1, 3, 6 ve 12 ay içerisinde keşide edilmiş tüm çeklerin sayısı, bedeli ve ödeme tarihleri çek raporunda yer alan ilk veridir.

  • Çek Miktarı

Çek keşide eden tacirin, piyasadaki riskinin hesap edilebilmesi amacıyla tüm bankalarda olan çek hesapları ve bu hesaplardan keşide edilmiş olan çeklerin bilgilerine de yer verilir.

  • Karşılıksız Çekler

Çek hesabı sahibi tarafından daha önceki tarihlerde keşide edilmiş ancak ödeme tarihinde çek bedeli karşılanmayan çeklerin miktarı ve sayısı da çek raporunda yer alır. Nitekim bu veriye bakarak çek keşidecisinin ödeme alışkanlıkları hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • Piyasadaki Çekler

Çek hesabı bulunan tacirin çek hesabından keşide ederek piyasaya dağıtmış olduğu ve daha ödeme tarihi gelmemiş çeklerin, son ödeme tarihleri ile beraber detaylı bilgilerine ulaşılabilir.

Örnek findeks çek raporunu incelemek ve çek raporunda yer alan bu bilgileri net olarak görmek için https://www.findeks.com/download/findeks-ornek-cek-raporu.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.