Senetle Para Veren Kurumlar

  Bankalar, kredi talep eden vatandaşlara kredi vermek için; kredi talebinde bulunan kişinin kredi notuna, gelir seviyesine, talep edilen kredi miktarına kadar detaylı bir analiz yapmaktadır. Nitekim kredi sicili bozuk olan yahut daha önce bankalar aracılığıyla herhangi bir işlem yapmayan, gelir seviyesi düşük olan kimselerin bankalardan kredi alabilmesi pek olanaklı değildir. Bankaların kredi vermediği kişiler, […]

Senetle Para Veren Kurumlar
16 Aralık 2018 16:37 | Son Güncellenme: 12 Mart 2019 18:56
60
A+
A-

 

Bankalar, kredi talep eden vatandaşlara kredi vermek için; kredi talebinde bulunan kişinin kredi notuna, gelir seviyesine, talep edilen kredi miktarına kadar detaylı bir analiz yapmaktadır. Nitekim kredi sicili bozuk olan yahut daha önce bankalar aracılığıyla herhangi bir işlem yapmayan, gelir seviyesi düşük olan kimselerin bankalardan kredi alabilmesi pek olanaklı değildir.

Bankaların kredi vermediği kişiler, nakit ihtiyaçlarını giderebilmek adına tefecilerden, kuyumculardan yahut senetle para veren kurumlardan yüksek faizli nakit talebinde bulunuyorlar. BDDK kapsamında yasak ve TCK kapsamında suç olmasına rağmen tefecilik faaliyeti sürdüren kişilerden para alan insanlar yüksek faizler karşısında oldukça mağdur duruma düşebiliyor. Bankadan kredi alamayan ancak acil nakite ihtiyacı bulunan insanların senetle para veren kurumların kapısını çalmaya başladığını görüyoruz.

Bu bağlamda acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak isteyen ancak bankalardan kredi alamayan kişiler için senet karşılığında para veren kurum ve kişileri sizin için derledik.

  • Faktoring Şirketleri

Senetle para veren kurumların arasında ilk olarak faktoring şirketleri gelmektedir. Faktoring faaliyeti kapsamında ileri tarihli alacakları temlik alan faktoring şirketleri, diğer yandan da senet karşılığında kredi hizmeti sunmaktadır. Ancak faktoring şirketleri genellikle kurumsal firmalarla çalışmayı tercih ettikleri için bireysel olarak kredi talebinde bulunacak kişilerin yüklü miktarda kredi talep etmesi gereklidir.

  • Döviz Büroları

Elinde ciddi seviyede nakit akışı bulunan döviz büroları her ne kadar BDDK kapsamında yasal olmasa da senet karşılığında kredi veren kurumlar arasında gösterilebilir. Senet karşılığında borç veren döviz bürolarına ancak bir tanıdık vasıtası ile ulaşabilirsiniz. Aksi halde döviz bürolarından doğrudan borç para almanı mümkün olmayacaktır. Ancak ellerindeki parayı değerlendirmek isteyen birçok döviz bürosu, talep halinde senet karşılığında borç para vermektedir.

  • Beyaz Eşyacı ve Kuyumcular

Senet karşılığında para verenler arasında uygulamada en çok karşımıza beyaz eşyacılarla kuyumcular çıkmaktadır. BDDK kapsamında borç para vermek suretiyle para kazanılması sadece bankalara tanınan bir hak olmasından dolayı, kural olarak bu kişilerin yaptıkları yasal değildir. Ancak cezai yaptırımla karşılaşmak istemeyen beyaz eşyacı ve kuyumcular, alımını – satımını yaptıkları malları, borç verecekleri kişiye satmış gibi göstererek borç para verdikleri miktar için senet düzenlemektedirler. Beyaz eşyacı ve kuyumculardan borç para talep edilmesi halinde yüksek miktarda faiz ödeneceğini unutmamalısınız.

  • Senet Karşılığında Sizin Adınıza Kredi Çeken Kurumlar

İnternette araştırma yaptığınızda, sicili bozuk olanlar yahut gelir durumu çok iyi olmayanlar için belirli bir komisyon oranıyla, o kişilerin adına kredi çeken kurumlara olduğunu görürsünüz. Bu kurumlar nakde ihtiyacı olan ancak bankadan kredi alamayan kişilerin, ihtiyaç duydukları kredileri kendi adlarına bankadan alırlar ve üzerine %20’ye varan faiz işlettikten sonra borç para isteyen kişiye verirler. Bu işlem karşılığında borçludan, alacaklarını garanti altına almak adına alacak bedeli tutarında senet borçlu tarafından tahsil edilerek kredi çeken kuruma takdim edilir.

Senetle Para Nasıl Alınır?

Senet karşılığında para veren kurumlar, borç olarak talep edilen miktara, vade üzerinden faiz uyguladıktan sonra toplam miktar üzerinden vadeli senet düzenlerler. Parayı alan kişiler bu senedi imzalamak suretiyle, senedin borçlusu haline gelir. Borç olarak verilen para karşılığında senet düzenlenmesi hem borç veren hem de borç alan taraf açısından avantajlı bir durumdur. Uygulamada tefecilerden sözle alınan para borçları genelde tefecilerin baskıları nedeniyle alınan paranın kat ve kat fazlasının ödenmesi ile neticeleniyor. Bu bağlamda başlangıçta senede bağlanan borçlar, ilerisi için borçluya avantaj sağlıyor. Diğer yandan alacaklı, borç olarak verdiği paraya karşı senet alarak, alacağını biraz daha garanti altına alıyor.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.