A Tipi Yatırım Fonu Nedir?

A Tipi Yatırım Fonu Nedir?
20 Ocak 2021 18:43 | Son Güncellenme: 1 Ocak 2022 22:44
62
A+
A-

A tipi yatırım fonu, hisse senetlerine yatırım yapan fonların genel adıdır. Yatırım miktarı ve hangi şirketlere yatırım yapılacağı ise belli kurallar kapsamında belirlenmektedir. Günlük hayatımızda banka ve yatırım konularında paramızın değer kazanması için başvurduğumuz birçok yöntem bulunmaktadır. Bankaların yatırım fonları ve A tipi yatırım fonu hakkında merak edilenleri yazımızda derledik.

A Tipi Yatırım Fonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

A tipi yatırım fonu hisse senedine bağlı olarak işleyen bir fondur. Bu bağlamda A tipi yatırım fonu ile ilgili işlemler yapmadan önce yatırım fonunun özelliklerine ve benzeri faaliyetlerine aşina olmak gerekir.

Günlük hayatta hepimiz banka işleri ile ilgilenmekteyiz. Bu alanda da çalışan birçok kişi olmakla beraber bu alanlara yatırım yapmak isteyen kişiler de bulunmaktadır. Bunun için fonlara ihtiyaç duyan Türk şirketleri de bulunmaktadır. Peki a tipi yatırım fonu nedir? İşte detaylar.

A tipi yatırım fonu, portföy değerinin en az olmak kaydıyla %25’ini Türk şirketlerinin sahip olduğu hisse senetlerine yatırım olarak yapan fonlar a tipi yatırım fonu olarak adlandırılır. Portföy değeri ise bir kişinin ya da kuruluşun elinde bulundurmakta olduğu maddi değeri olan varlıkların tümüne denir. Bununla beraber a tipi yatırım fonu hisse senedi temeli olan yani hisse senedi ağırlıklı bir fondur. Bu portföy dağılımdaki orana göre hisse senedi ağırlığının fazla olması ise fonun risk ve kazancının da fazla olduğunu betimler.

A tipi yatırım fonunun kendi içinde farklı bölümleri de bulunmaktadır. Bunlar ise; hisse fon, karma fon, değişken fon ve sektör fonlar olarak kendi içinde türlere ayrılır.

Hisse Fon Nedir? Ne İşe Yarar?

Hisse fonu A Tipi Fon türleri arasında risk değeri en fazla olan fon türüdür. Bunun Sebebi bu fonun en az olması şartıyla %51’i hisse senedinden oluşuyor olmasıdır. Hisse senetlerinin borsada bulunan fiyat tablosuna bağlı olarak riski ile doğru orantılı olarak kar marjı da yüksek bir fon türüdür.

Hisse senetleri borsa üzerinde hızlı iniş ve çıkışlar ile hareketliliğe sahiptir. Hisse fonlarına yatırım yapmak da bu bağlamda risk değeri en çok olan işlemlerden biridir. Hisse fonlarına yatırım yapmadan önce kaynaklarınızın güvenilirliğine ve borsa takibine dikkat etmeniz gerekir.

Karma Fon Nedir? Ne İşe Yarar?

Karma fon borçlanma senetleri, hisse senetleri altın ve değerli madenlerin en az ikisini kapsaması kaydıyla ve her bir tanesinin değerinin fon portföy değerinin %20’sinden az olmayan a tipi yatırım fonuna karma fon denir. Biraz karışık bulunan bu fonlar üzerinden kazanç elde etmek mümkündür. Karma fon gelir amaçlı emeklilik fonları arasında yer almaktadır. Karma fonun amacı ise yapılmış olan birikimlerin enflasyona karşı olarak korunmasıdır. Enflasyon ile birikimlerin erimesi durumu birçoklarının başına gelmiş mağduriyetlerden biridir. Bu bağlamda karma fon ile birikimlerin enflasyona karşı korunması mümkün hale getirilmektedir.

Değişken Fon Nedir?

Değişken fon portföy içerisinde istenildiği kadar bir miktar bulunmaksızın kullanılmasıdır. Bununla birlikte portföyün oluşturulmasında yatırım araçları arasında da bir miktar kısıtlaması bulunmamaktadır. Bu değişken fon ise A Tipi ve B Tipi fon olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu fonun A Tipi Fon olması için yukarıda da belirtildiği gibi portföyün en az %25’inin hisse senedi içeriyor olması gerekir. Aksi halde A tipi fon olarak değerlendirilememektedir.

İlginizi Çekebilir! Al ve Tut Stratejisi ile Para Kazanmak

Sektör Fon Nedir?

Sektör Fon portföyün en az yüzde 51’inin belirlenmiş bir sektörde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinden oluşmuş bir fondur. Sektör Fonları ise genellikle yatırım fonları ya da borsa yatırım fonları olarak yapılandırılmaktırlar. Aynı zamanda sektör fonu, ekonominin sadece belirlenmiş bir endüstrisinde ya da sektöründe faaliyet halinde olan işletmelere yatırım yapan bir fondur. Yatırımcılar ise, sektör fonları ile belirli bir şirket kategorisinin potansiyeline göre planlı yatırım yaparlar. Bu yolla yatırımcılar hem portföylerini de güvenli bir şekilde genişletebilir hem de güzel kazançlar elde edebilirler.

A tipi yatırım fonları yukarıda yer alan fon çeşitlerinden oluşmaktadır. Bankalar ve yatırım fonları ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için borsayı düzenli olarak takip etmeniz gerekir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.