İpotekli Ev Üzerine Kredi Nasıl Çekilir?

İpotekli Ev Üzerine Kredi Nasıl Çekilir?
9 Nisan 2019 23:27
59
A+
A-

Bankalar kişilere konut kredisi verirken satın alınacak olan evin tapusunu ipotek olarak alırlar. Evin değeri bankanın görevlendirmiş olduğu ekspertizler tarafından hesaplanır ve evin değerinin %75’i kişiye kredi olarak verilir.

Bankaların gelir ve kredi notu gibi şartlarının yanı sıra aradıkları en önemli şart evin üzerine başka bir ipotek olmamasıdır. Örneğin, evi satın aldığınız kişi evin üzerine ipotekli kredi çektiyse ve kredinin ödemeleri hala daha devam ediyorsa bu ev üzerine yeni bir ipotekli kredi çıkmamaktadır.

Konut kredisi verilirken kişinin gelir bilgisi ve kredi notuna bakılır. Kişi eğer gerekli şartları sağlıyorsa banka krediyi onaylayacaktır. Kredi onaylandıktan sonra banka adına çalışan avukatlar tapu dairesine giderek evin üzerindeki ipotekleri araştırır. Eğer evin üzerine herhangi bir ipotek veya satılamaz şartı yoksa bu ev üzerine kredi çekilebilir.

Konut kredilerinin masraflarının yüksek olması bu durumdan kaynaklanmaktadır. Avukatlar tapuya gidip ilgili evi araştırdıkları için konut kredilerinde ipotek sorgulama ücreti tahsis edilmektedir.

Ev Üzerine Başka Bir İpotek Varsa

Evi satın alacağınız kişi bu ev üzerine daha önce bir kredi çekmiş olabilir. Bu kredinin ihtiyaç veya konut kredisi olması önemli değildir. Eğer ev ipotek olarak bankaya verilmiş ise kredinin tamamen kapatılması gerekmektedir. Toplam borç 5000 TL gibi düşük bir rakam bile olsa banka ilgili ev için krediyi onaylamayacaktır.

Blokeli Çek Yöntemi

Blokeli çek, konut satışlarında kullanılan ve taraflar arasındaki anlaşmazlığın çözümüne kadar kullanılan bir çek türüdür. Eğer evin üzerine ipotek varsa banka ile iletişime geçerek blokeli çek yöntemini kullanabilirsiniz. Blokeli çek ipotek işlemlerinin yapılacağı gün banka yetkilisine veya anlaşılan avukata teslim edilir. İpotek işlemi yani borç kapandığında konutu satan kişi blokeli çekin düzenlendiği bankaya giderek çekin tahsilatını yapar.

Sözleşme ile Evin Satışı

Banka krediyi onayladı fakat evin üzerindeki ipotek kaldırılamıyor. Evi satacak olan kişinin ipoteği kaldırmak için gerekli tutarı yatıramaması durumunda satıcı ile alıcı arasında bir sözleşme düzenlenebilir. Alıcı ipotek tutarını sözleşme imzalandıktan sonra satıcıya verir. Satıcı bu parayla evin ipoteğini kaldırır. Ev tapuda satılmaya hazır olduktan sonra alıcı bankadan krediyi çekerek ipotek için verdiği tutarı düşerek evi satın alabilir.

Bu yöntem sonrası satıcı parayla ipoteği kaldırmayabilir veya ipoteği kaldırıp evin satışını vermeyebilir. Bu noktada alıcı resmi bir evraka sahip olduğu için mahkeme yoluyla satıcıdan bu tutarı tahsil edebilir. Sözleşmenin yanında senet yapılması süreci daha da kolaylaştıracaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.