Bileşik Faiz Nedir? Avantajları

Bileşik faiz, anapara ve borcun geçmiş dönemlerde ki kümülatif faizi üzerinden hesaplanan bir faiz türüdür. Bu faiz türünün tam olarak nerede ortaya çıktığı bilinmese de ilk örnekleri 17. yüzyıla dayanmaktadır. Bu faiz türünde faizin faizi alındığı için basit faize oranla çok daha karlı bir yöntemdir. Bileşik Faiz Deneyi Bileşik faizin en önemli uygulayıcısı Amerikan dolarında […]

Bileşik Faiz Nedir? Avantajları
3 Aralık 2018 19:57 | Son Güncellenme: 12 Mart 2019 19:03
20
A+
A-

Bileşik faiz, anapara ve borcun geçmiş dönemlerde ki kümülatif faizi üzerinden hesaplanan bir faiz türüdür. Bu faiz türünün tam olarak nerede ortaya çıktığı bilinmese de ilk örnekleri 17. yüzyıla dayanmaktadır. Bu faiz türünde faizin faizi alındığı için basit faize oranla çok daha karlı bir yöntemdir.

Bileşik Faiz Deneyi

Bileşik faizin en önemli uygulayıcısı Amerikan dolarında da resmi bulunan Benjamin Franklin’dir. Bir bilim insanı ve başarılı yazar olan Franklin, insanlara bileşik faizin ne kadar önemli bir kazanç yöntemi olduğunu anlatmak için iki eyalete tam olarak 5000 dolar nakit miras bırakmıştır.

5000 dolar her ne kadar bugün için küçük bir rakam olarak gözükse de Franklin’in 1700’lü yıllarda yaşamış birisi olduğunu düşündüğümüzde bu rakam o dönemler için çok şey ifade ediyordu. Mirasını bıraktığı iki şehirde yaşayan insanlar bu paranın bileşik faizi ile yıllarca kazanç elde ettiler. Aynı paranın basit ve bileşik faizde kullanılması durumunda ise (yıla bağlı olarak değişmekle birlikte) aralarında büyük fark söz konusu.

Bileşik faizin en önemli avantajı ise anaparanın miktarının önemli olmamasıdır.  Bu faiz tipine para yatırıldığında 100 TL’de 10,000 TL’de aynı oranda katlanır. Franklin Büyüsü olarak da geçen bu faktörde önemli olan tasarruf yapmaktır. Kişi harcamalarından ve ihtiyaçlarından kısarak sürekli olarak bileşik faize para yatırması durumunda geleceğini rahatlıkla garanti altına alabilir. Franklin’in 18. yy’da ki parası hala daha çalışması ise bu faiz türünde elde edilen kazancın ne kadar büyük olduğunu kanıtlamaktadır.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.