Merkez Bankası Nasıl ‘örtülü faiz artırım’ Yapıyor?

Merkez Bankası tarafından yapılan örtülü faiz artırım işlemlerinin nasıl gerçekleştiği, ne zaman gerçekleştiği gibi bilgileri yazımızda derledik. Merak edilenler için okumaya devam edebiliriniz.

Merkez Bankası Nasıl ‘örtülü faiz artırım’ Yapıyor?
7 Eylül 2020 10:31
14
A+
A-

Merkez Bankası tarafından yapılan örtülü faiz artırım işlemleri birçok kişi tarafından merak ediliyor. Örtülü faiz artırım işleminin nasıl gerçekleştirildiğinden tutun da hangi koşullarda gerçekleştirildiğine kadar merak konusu olan durum hakkında açıklayıcı bilgileri yazımızda derledik. Merkez Bankası tarafından yapılan örtülü faiz artırım işlemlerinin nasıl gerçekleştiği, ne zaman gerçekleştiği gibi bilgileri yazımızda derledik. Merak edilenler için okumaya devam edebilirsiniz.

Örtülü Faiz Artırım Nasıl Yapılır?

T.C. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ’nun (PPK) ağustos ayında düzenledikleri toplantıda gösterge faizi yüzde 8,25 olan rakamı sabit tutma kararını aldılar. Fakat Merkez Bankası’nın Dolar/Türk Lirası arasındaki değer hızla yükselmekte olduğu Ağustos ayından beri yapmış olduğu faaliyetler diğer bankaların borçlanma maliyetlerini arttırarak, piyasa üzerindeki faizlerin de artmasına neden oluyor.

 Nisan ayından beri görülen ortalama fonlama faizi temmuz ayı sonlarında yüzde 7,70 civarlarında iken 17 Ağustos günü yüzde 9,31’ e kadar yükseldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ortalama fonlama faizi piyasadaki likidite ihtiyaçlarını karşılaması için Merkez bankası sayesinde çeşitli repo, depo ve benzeri enstrümanlarla gecelik, haftalık gibi farklı vadelerde yapılan fonlama faizlerinin ağırlıklı olan ortalamasıdır. Fonlaması ise piyasada bulunan likidite ihtiyacının giderilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından repo, depo gibi söz konusu enstrümanlarla gerçekleştirilen fonlama miktarının toplamıdır.

Merkez Bankası son dönemlerdeki kurdaki artış miktarını önlemek için lira likiditesini azaltmaya yönelik bazı sıkılaştırıcı adımlar attı. Bu adımlar ise diğer bankaların Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan borçlanma giderlerini kademeli bir şekilde yukarıya taşıdı. Bu durum neticesinde ise piyasada bulunan faizler arttı. Bugünlerde ise Bankaların internet sitelerinde bulunan bilgilere göre tüketici kredisi faiz oranları yüzde 20 civarlarında bulunuyor. Mevduat kredileri ise yüzde 9 ile yüzde 11 arsında seyrediyor. Peki bu ‘örtülü faiz’ artışı nasıl başladı? Bu ve merak ettiğiniz diğer birçok sorunun cevabı için okumaya devam edin.

‘Örtülü Faiz’ Artışı Nasıl Başladı?

Merkez Bankası, piyasada bulunan lira miktarını azaltmak amacı doğrultusunda gösterge faiz dışında likidite miktarını düzenleyen diğer araçları kullanmaktadır. Ekonomistler ise bu durumun ‘örtülü faiz’ demek olduğunu dile getiriyorlar.

Mayıs ayından sonraki dönemde 6,60 ile 6,80 aralığında seyreden Dolar/Türk Lirası arasındaki karşılıklı değer durumu, Ağustos ayının başlaması ile birlikte gözle görülür bir yükselişe geçti. Dolar /TL paritesi Ağustos ayının ilk haftasında 7 seviyesini gördü ve yükselmeye devam etti. Bu hafta içerinde ise 7,40 seviyesini görerek, tüm zamanların rekorunu kırdı.  Merkez Bankası ise kurdaki yükseliş karsında yaptığı ilk hamleyi 6 Ağustos tarihinde gerçekleştirdi ve yapmış olduğu açıklama ile ilave likidite miktarlarını seviyeli olarak azaltılacağını açıkladı. Türk Lirası ise yılbaşından beri dolar karşısında yaklaşık olarak yüzde 23 gibi bir değer kaybetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.