Findeks Karekodlu Çek Sistemi Sorgulama

Karekodlu çek, TTK hükümleri uyarınca 01.01.2017 yılından itibaren çeklerin üzerine karekod basılması zorunluluğu getirilmesiyle beraber ortaya çıkan ve çek yaprağının üzerinde bulunan karekod ile çek hakkındaki detaylı bilgilere ulaşılmasına imkan veren bir sistemdir. Karekod çek sistemi, çek karşılığı ürün veya hizmet satımı gerçekleştiren işletme sahiplerinin ödeme için çeki kabul edip etmemeleri hakkında somut bilgiler veren […]

Findeks Karekodlu Çek Sistemi Sorgulama
6 Ocak 2019 11:18
132
A+
A-

Karekodlu çek, TTK hükümleri uyarınca 01.01.2017 yılından itibaren çeklerin üzerine karekod basılması zorunluluğu getirilmesiyle beraber ortaya çıkan ve çek yaprağının üzerinde bulunan karekod ile çek hakkındaki detaylı bilgilere ulaşılmasına imkan veren bir sistemdir. Karekod çek sistemi, çek karşılığı ürün veya hizmet satımı gerçekleştiren işletme sahiplerinin ödeme için çeki kabul edip etmemeleri hakkında somut bilgiler veren bir güvenlik sistemidir. Nitekim piyasadaki güven ortamının korunması amacıyla çeklere karekod getirilmesi zorunluluğuyla beraber her çekin karekodu ile sorgulama yapılabilir.

Karekodlu çek sistemi üzerinden yapılan sorgulama neticesinde keşidecinin ödeme performansına, keşide edilen çekin sahte olup olmadığı, piyasada dolaşımı olan bir çek olup olmadığı hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilir. Nitekim keşide edilmiş çeklerin üzerinde daha sonraki cirantalar tarafından herhangi bir tahrifat oynama yapılmış olması halinde bu husus kolaylıkla tespit edilebilir. Bu sayede çek üzerinde tahrifat yapmak suretiyle piyasayı dolandırmaya çalışan dolandırıcılardan da kaçınılması mümkün olur.

Findeks Karekodlu Çek Sistemi Nasıl Sorgulanır?

Ticari faaliyet ile uğraşan tacirler, esnaflar; satışını gerçekleştirdikleri mal ve hizmetlerin karşılığında kabul edecekleri çekleri, Findeks resmi sitesinden yahut Findeks mobil uygulaması üzerinden karekod ile sorgulayabilirler. Findeks karekodlu çek sorgulama işlemi yapabilmek için aşağıdaki yönergeyi takip edebilirsiniz.

  • Öncelikle Findeks mobil uygulamasını App Store yahut Google Store aracılığıyla telefonunuza indirin.
  • Findeks mobil uygulamasına giriş yaptıktan sonra menü kısmında yer alan “Çek Raporu” butonuna tıklayın. Açılan sayfada karşınıza “Karekodlu Çek Raporu” adlı bir sekme çıkacaktır.
  • Karekodlu çek raporu sekmesine tıkladığınızda telefonunuzun kamerası aktif hale gelecektir. Açılan kameranın orta bölmesinde sarı bir alan görünecektir. Çekin karekod kısmını bu sarı alanın ortasına hizalayın.
  • Uygulama çek karekodunu algıladıktan sonra derhal kayıtlı datalar arasında tarama işlemine başlar. En geç 1-2 dakika içerisinde çekin üzerindeki karekoda tanımlı bulunan çek bilgileri bulunur.
  • Uygulama ekranındaki “Rapor Al” sekmesi aktif hale geldiğinde tıklayarak karekod ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer hesabınızda yeterli miktarda bakiye bulunmaz ise, hesabınıza bakiye yükledikten sonra bu sekmeye tıklayabilirsiniz.

Findeks mobil uygulaması üzerinden yapacağınız karekodlu çek sorgulaması için çek keşidecisinin herhangi bir iznini almanız gerekli değildir.

Findeks Karekodlu Çek Nasıl Okunur?

Findeks karekodlu çek sorgulaması sonucunda keşide edilmiş çek ile ilgili birçok veri karşınıza çıkmaktadır. Bu veriler ışığında çekleri dört ana gruba ayırabilirsiniz.

  • Kabul Edilmemesi Gereken Çekler

Findeks karekodlu çek sorgulaması ışığında keşide edilen çek hakkında ihtiyati tedbir kararı yahut çeki keşide eden şirket ile ticaret yaptığınız şirketin ticari ünvanları arasında fark olan çekler kabul edilmemesi gereken çekler grubunda yer alır. Nitekim bu çeklerin daha sonra tahsil edilmesi dahi mümkün değildir.

  • Yüksek Riskli Çekler Grubu

Findeks çek endeksi sisteminde çek keşidecisi için belirlenen çek puanı 500’ün altında olması, çek keşidecisinin hali hazırda karşılıksız çeki bulunması, ticari faaliyetlerine devam eden çek keşidecisinin ileri tarihli keşide ettiği çeklerde artış olması, keşideci hakkında mahkeme tarafından verilen çek yasağı olması yahut keşideciden alınan çekin bedeli, keşidecinin düzenlemiş olduğu çeklerin ortalama bedelinden 2 kat fazla ise, bu çekleri yüksek riskli çekler grubunda değerlendirebilirsiniz. Nitekim bu çeklerin piyasada karşılığının çıkması neredeyse imkansızdır.

  • Riskli Çekler

Satışı yapılan ürün veya hizmetin karşılığında kabul edilecek olan çek; keşidecinin çek puanının 501 ila 999 arasında olması, çekin vade tarihinde çek keşidecisinin ödemesi gereken çek sayısı fazla ise, keşidecinin son 12 ay içerisinde ibraz edilen çeki bulunmuyorsa ve keşide edilen çeklerin ortalama değerinin çok üstünde bir bedel içermesi durumunda bu çekleri riskli çekler grubunda değerlendirebiliriz.

  • Düşük Riskli Çekler Grubu

Keşide edilen çekin keşidecisi; 1000 çek puanına sahipse, son 12 ay içerisinde yüksek tutarda çek ödemişse, keşidecinin ödeme yaptığı çeklerin tutar ve vadeleri ilgili çek ile benzerlik göstermesi halinde söz konusu çek düşük riskli çekler grubunda yer alabilir. Bu açıdan bu niteliklere sahip çeklerin ödeme sırasında kabul edilmesi daha avantajlı olacaktır.

Findeks karekodlu çek sistemi sorgulama hakkında daha detaylı bilgilere https://www.findeks.com/urunler/karekodlu-cek bu siteyi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.