Trafik Sigortası Tazminat Ödemesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Trafik sigortası tazminat ödemesi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Trafik kazaları gündelik hayatta karşılaşabileceğimiz önemli olaylardandır. Ancak pek çoğumuz trafik sigortası ve tazminat ödemesi hakkında bilgi sahibi değiliz.
Trafik Sigortası Nedir?
Trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası aslında meydana gelen zararları karşılıyor olduğu için bireyleri korumaktadır ve bu sigortayı yaptırmanın zorunlu olduğu unutulmamalıdır.
Trafik sigortası tazminatı esasen maddi ya da manevi açıdan mağdur tarafın haklarını korumaya yönelik açılan bir tazminat davasıdır. Mağdur araç sahibinin vefatı durumunda vefat eden kişinin aile bireyleri tarafından da bu dava açılabilir. Trafik sigortası tazminatının çeşitli türleri bulunmaktadır. Bunlar maddi ve manevi tazminat olarak ikiye ayrılır.
Trafik Sigortası Tazminat Ödemesi
Trafik sigortası tazminat ödemesi hakkında bilgi sahibi olmanız sizin yararınıza olacaktır. İlk olarak trafik kaza tazminatı alma şartlarına değinecek olursak; mağdur tarafın trafik kaza tutanağına göre haklı olması gerekmektedir. Olası bir yaralama durumunda yaralanan kişinin kalıcı bir hasar almış olması gerekmektedir. Kusurlu tarafın mağdur taraf olmaması gerekmektedir. Mağdur tarafın belirli bir yaşın üstünde olmaması gerekmektedir.
Trafik sigortası tazminatına başvurmak için çeşitli belgeler istenmektedir. Kaza tespit tutanağı, hastane raporu, tedavi sonrası engel durumun bildiren heyet raporu, fatura veya makbuz gibi tedavi karşılığı giderlerin belgeleri, mağdurun gelirini gösteren belge yaralanma durumunda mağdur taraftan istenen belgeler arasındadır. Vefat halinde ise tazminat belgeleri değişmektedir. Bu durumda kaza tespit tutanağı, ölüm raporu, nüfus kayıt örneği, veraset ilamı, vefat edenin gelirini gösteren belge gerekmektedir.
Peki olası bir trafik kazasında tazminat olarak ne kadar alabilirsiniz? Kişinin yaşı ile alacağı tazminat ters orantılı olup, kişi ne kadar gençse alacağı tazminat o kadar azalacaktır. Trafik kazası tazminatının belirleyici unsurlarından bir diğeri ise kişinin gelir durumudur. Kişinin gelirinin fazla olması durumunda tazminat da o oranda artacaktır. Bunlara ek olarak trafik kazası tutanağının içeriği, trafik sigortası tazminatında belirleyicidir.
Trafik sigortası tazminatı almak için evraklar tamamlanıp gönderim sağlandıktan sonra 8 iş gününü içeren bir süreç devreye girmektedir. Sigorta şirketi tazminat hesabını yaptıktan sonra 15 gün içinde tutarın yatırılması gerekmektedir. Trafik kazasıyla birlikte bir ölüm meydana gelmişse zaman aşımı 15 yıl, yaralanma durumunda ise 8 yıldır. Trafik sigortası tazminatı üzerinde durulması gereken bir konudur.