Satın Alınan Evde Kiracının Olması Durumunda Yapılacaklar
Yatırım amaçlı veya ihtiyaç amacıyla ev alınırken dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar bulunmaktadır. Bunların en önemlisi ise satın alınacak olan evde kiracının oturması durumudur. Olayın kanun tarafına baktığımızda kiracıların bu konuda avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer satın aldığınız evde kiracı oturuyor ise ilk olarak kiracı ile anlaşma yoluna gitmek zorundasınız. Evi satın aldığınız ev sahibi ile kiracı arasında bir kira sözleşmesi bulunuyorsa kiracıyı evden çıkarmanız oldukça zordur.
Kira Sözleşmesinin Olması
Ev sahibi ile kiracı arasında bir kira sözleşmesi yapılmış ise kiracının evden çıkma zorunluluğu bulunmamaktadır. Evi satın almadan önce evde kiracı olduğunu fark etmiş iseniz kiracıya 1 ay öncesinden ihtarname göndermeniz gerekmektedir. Evi satın aldığınızda kiracıya ihtarname göndermemiş iseniz kiracıların kira sözleşmesinin sonuna kadar evde oturmaya hakkı bulunmaktadır.
Kiracı, sözleşme ile yani yasal olarak o evde oturma hakkına sahipse ve ihtarname gönderilmemiş ise yapılması gereken tek şey anlaşma yoluna gitmektir. Kiracı ile yapılan anlaşma sözleşme şeklinde olmalıdır çünkü söz şeklinde yapılan bir anlaşmanın kanun hükmünde herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Aynı durum sadece ev değil iş yerleri içinde geçerlidir.
Kira Sözleşmesinin Olmaması
Kiracı ile eski ev sahibi arasında herhangi bir kira sözleşmesi yoksa kiracının evde yasal olarak oturmaya hakkı olmadığı için yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir. Kiracı zorluk çıkarıyorsa polise başvurarak kiracı evden rahatlıkla çıkarılabilir.
Şerh Olması Durumunda
Uzun vadeli kiralamalarda tapu sözleşmelerinde şerh olabilir. Kiracı sözleşmenin getirdiği yükümlülükleri yerine getiriyorsa evden çıkartılamaz. Ev satın alınırken şerh kaldırılmadan tapu alınırsa kiracıyı çıkartmak mümkün değildir. Şerh işlemleri ise genellikle en az 5 yıllık kiralamalarda yapılmaktadır.