Kredi Kartı Borç Yapılandırma Nedir?
Kredi kartı borçlarından kurtulmak zorlu bir süreçtir. Dönem borcu veya asgari borç tutarını ödemek kısmende olsa borcu bir sonraki aya ertelemektedir. Borçları ertelemenin bir diğer yolu ise kredi kartı borçlarını yapılandırmaktır. Bankalar, borç yapılandırma sürecini olumlu karşılamaktadır çünkü borçlar yapılandırıldığında kişinin toplam borcu artmaktadır. Bu yazımızda ise borç yapılandırma veya diğer adıyla borç taksitlendirme sürecinin nasıl yapılacağını detaylıca açıklayacağız.
Kredi Kartı Borç Yapılandırma Nedir?
Borcu yapılandırmadaki temel mantık, aylık ödeme tutarını düşürmektir. Borçlar yapılandırıldığında dönem borcu 1000 TL ise ek vade süresi talep edildiği için aylık ödenecek olan tutar 500 TL’ye kadar düşebilir. Borçlular ise düşen bu tutar sebebiyle borçlarını daha kolay ödeyecektir.
Vade süresi artacağı için bankalar toplam borcun üzerine ek faiz uygulayarak toplam borcu arttırmaktadır. Bu faiz oranı tamamen bankanın belirlemiş olduğu faiz oranına göre yapılmaktadır.
Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Borçları yapılandırmak için bankanın şubesine gitmeniz yeterlidir. Banka çalışanı sizin belirleyeceğiniz vade süresi üzerinden size özel bir faiz oranı belirleyerek borcu yapılandıracaktır. Borç yapılandırıldıktan sonra kişi ilgili tutarı her ay kredi kartına yatırmak zorundadır.
Bu noktada kişinin detaylı bir hesap yapması gerekmektedir. Borçlu kişinin toplam borcu çok fazla artacaksa kişi bazı tasarruf yöntemlerini uygulayarak asgari tutar veya dönem borcu ödeyerek borcu ödemeye çalışmalıdır ve yapılandırma yapmamalıdır.
Vade tutarı da iyi belirlenmelidir. Birçok borçlu aylık tutarı minumum düzeyde tutmaktadır fakat toplam borç ciddi miktarda artmaktadır. Vade tutarı arttıkça toplam borçta artacağı için kişi vade süresini kısa tutarak borçlarını yapılandırmalıdır.
Yapılandırma/Taksitlendirme Oranı
Bankalar kişiye sundukları faiz oranını belirlerken iki farklı faktör üzerinden hesaplama yaparlar. Kredi kartı üzerinden uygulanan taksitlendirmelerde kredi notu önemli değildir. Bu sebeple kredi notu düşük olan kişiler “kredi kartı üzerinden taksitlendirme” seçeneğini seçmelidir. Kredi kartı üzerinden taksitlendirilen borçlardaki vade süresi 12 aydır.
İhtiyaç Kredisi üzerinden yapılan yapılandırmalar da ise vade süresi 36 aydır. Yeni gelen kanunla birlikte vade süresi 60 aya çıkarılmıştır. Bankalar bu seçeneği seçen kişilerden kredi notu talep etmektedir. Kişinin kredi notu yeterli değilse bu seçenekten yararlanamaz.
Yapılandırma Mantıklı Mıdır?
Borçlarınızı ödemekte zorluk çekiyorsanız ve yasal takip süreci yaşama ihtimaliniz varsa borçlarınızı yapılandırmak en iyi seçenektir. Yasal takip süreci sonrası kredi notu çok fazla düşeceği için bu sürece takılmadan önce yapılandırma yapmak mantıklıdır. Diğer yandan, bu süreç sonrası avukatlık masrafı ve ek faizler uygulanacağı için yapılandırma faizi daha uygundur.
Yapılandırma süreci başladığında ise kredi notunda düşüşler meydana gelmektedir. Kişiler borçlarını yapılandırdıktan sonra ödemelerini düzenli olarak yaparsa, kredi notu bu durumdan olumsuz etkilenmeyeceği gibi artacaktır.