Findeks Renkleri, Kredi Notu ve Bileşenleri Nelerdir?

Kredi notu, kişilerin bankalar ile olan pozitif ve negatif etkileşimlerinden toplanan verilen ışığında Kredi Kayıt Bürosu tarafından oluşturulan bir risk raporudur. Nitekim bankalar kredi talep eden müşterilerinin taleplerini değerlendirirken öncelikle kredi notunu dikkate alır. Banka müşterilerinin geçmişte yapmış oldukları faaliyetler kapsamında oluşturulan kredi notu, 0 ila 1900 arasında bir değerden oluşur. Kredi puanı kendi içerisinde […]

Findeks Renkleri, Kredi Notu ve Bileşenleri Nelerdir?
6 Ocak 2019 11:35 | Son Güncellenme: 11 Mart 2019 22:55
47
A+
A-

Kredi notu, kişilerin bankalar ile olan pozitif ve negatif etkileşimlerinden toplanan verilen ışığında Kredi Kayıt Bürosu tarafından oluşturulan bir risk raporudur. Nitekim bankalar kredi talep eden müşterilerinin taleplerini değerlendirirken öncelikle kredi notunu dikkate alır. Banka müşterilerinin geçmişte yapmış oldukları faaliyetler kapsamında oluşturulan kredi notu, 0 ila 1900 arasında bir değerden oluşur. Kredi puanı kendi içerisinde riskli, çok riskli ve az riskli olmak üzere üç gruba ayrılır.

Findeks kredi puanı risk grubuna göre farklı renklere sahiptir. Nitekim çok riskli kredi notu (kırmızı), orta riskli kredi notu (sarı), az riskli kredi notu (yeşil) renklerinde görünür.

  • Kırmızı Renkli Kredi Notu

KKB tarafından toplanan veriler ışığında oluşturulan kredi puanı, 0 ila 699 puan arasında yer alması halinde Findeks sitesinde kırmızı ile boyanmış şekilde görülür. Findeks kırmızı renk; o müşterinin bankalar için çok riskli olduğunu gösterir. Bu kişilerin bankalardan kredi alabilmesi pek mümkün değildir. Nitekim kara listeye girdiği için kredi notu düşük olanlar en az 5 sene kredi ve kredi kartı alamazlar.

  • Sarı Renkli Kredi notu

Kredi notu 699 ila 1499 değerleri arasında bulunan kişilerin kredi notları sarı tonlarında görülür. Findeks sistemi üzerinden yapılan sorgulamalarda kredi notu arttıkça kredi rengi turuncudan sarıya doğru geçiş gösterir. Bu anlamda kredi notu turuncu renginde olanlar bankalar için nispeten daha riskli kabul edilirken kredi notu sarı renkli olanlar bankalar tarafından daha az riskli müşteri grubunda değerlendirilir. Bu grupta yer alan kişiler; ipotek veya kefil göstermek suretiyle bankalardan kredi veya kredi kartı alabilirler.

  • Yeşil Renkli Kredi Notu

Bankalardan aldıkları hizmetleri düzenli olarak kullanan ve ödemelerini geciktirmeden yapan kimseler 1500 ila 1900 arasınde bir kredi notuna sahip olurlar. Bu kişilerin kredi notları yeşil tonlarında görünür. Nitekim yeşil renkli kredi notuna sahip olanlar; bankalar tarafından en az riskli müşteri grubunda değerlendirilir ve bu kişilerin kredi veya kredi kartı talepleri kolaylıkla kabul edilir.

Findeks Kredi Notu Bileşenleri Nedir?

Findeks kredi notu hesaplanırken dikkate alınan birden çok husus vardır. Bu hususlar;

  • Kredi veya Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı

Findeks kredi notunun hesaplanmasında kredi veya kredi kartı ödeme alışkanlıkları %30 gibi önemli bir paya sahiptir. Bu açıdan daha önce bankalardan alınan kredi veya kredi kartı borçlarının son ödeme tarihi geçmeden ödenmesi oldukça önemlidir.

  • Mevcut Borç Durumu

Bankalardan alınan kredi veya kredi kartlarının kredi notu sorgu tarihi itibariyle mevcut borç durumu da kredi notunu %25 olarak etkiler. Kredi notunun hesaplandığı tarihte bankalara mevcut olarak büyük bir borç stoğu olanların kredi notları bunla orantılı olarak düşük çıkar.

  • Yakın Zamanlı Kredi

Kredi notunun hesaplandığı tarihe yakın bir tarihte kredi talebinde bulunulması halinde yahut hali hazırda kredi alınması durumlarında kredi notu %20 civarında daha düşük olabilir. Bankalar, yeni kredi almış yahut çok sık kredi talebinde bulunan kişileri nispeten daha riskli olarak görürler.

Bu bileşenlerin dışında kredi notunun %15’i değişik unsurlardan oluşur. Bu unsurların birleşimi ile beraber 45 günde bir her kişiye özel findeks kredi notu hesaplanır. Findeks kredi notunu, findeks sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.