Banka Borçlarından Dolayı Hapse Girer miyim?

Banka Borçlarından Dolayı Hapse Girer miyim?
14 Şubat 2019 22:50 | Son Güncellenme: 15 Şubat 2019 00:54
8
A+
A-

Ekonominin daralması batık kredi sayısındaki artışı tetiklemiş durumda. Birçok işletme sahibi ve özel sektör çalışanı işlerin daralması sebebiyle kredilerini ödeyemez hale geldi. Krediler ödenmediğinde çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların en önemlisi ise haciz ve hapis durumu.

Kredilerin Ödenmemesinin Sebepleri

Bankalar bir işletmedir ve tek kazanç yolları kredi dağıtarak faiz geliri elde etmektir. Bu sebeple de kullanıcı dostu değillerdir. 2018 yılında yaşanan ekonomik sıkıntı sebebiyle Merkez Bankası sürekli olarak faiz arttırarak dövizin artışını engellemeye çalışmıştır. Bu durum doları 7 TL’den 5,28 TL’ye indirse de artan faiz oranları işletme sahiplerini zor durumda bırakmıştır.

İhtiyaç, konut ve taşıt kredilerinde faiz oranları sabitken BCH’lı kredilerde faizler esnektir. Ülkemizde faiz oranı arttıkça BCH’lı hesap kullanan kişilerin toplam borcu da sürekli artmaktadır. Ekonomi bir halka gibidir ve bir işletmenin batması beraberinde o işletmenin ticaret yaptığı en az 10 işletmeyi daha etkilemektir. Batık kredilerin artmasındaki temel sebepte budur.

Kredi Borcu Yüzünden Hapis Durumu

Kredi veya kredi kartı yüzünden hapis cezası söz konusu değildir. Hapis cezası ancak kişinin yasal takibe takıldıktan sonra borcunu ödeyeceğine dair taahhüt vermesinden sonra ortaya çıkabilir. Yasal takibe takılan borçlar sonrası bankaların görevlendirdiği avukatlar kredi borçları için borçlu kişiyi aramaktadır. Eğer kişinin işi bozulmuş ise veya işsiz kalmış ise borcu ödeyeceğine dair taahhüt vermemelidir.

Borcun ödenmemesi durumunda hapis cezası söz konusu olmasa da, banka kişinin mevcut mal varlığını sorgulayacaktır. Eğer kişinin ev, araba veya iş yeri gibi varlığı varsa bunlar üzerinden haciz işlemi başlatılabilir. Yine bankadaki nakit varlığa bloke işlemi de uygulanmaktadır.

Bankalar genellikle kişinin geliri üzerinden haciz işlemi uygular. Emekli maaşları dışındaki gelirlerin 1/4’üne banka el koyabilir. Kredi çekerken bu durum imzalanan evraklarda açıkça belirtilmektedir.

Borcun Ödenmemesi ile İlgili Yasa

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 38. maddesinin 8. fıkrasında; “Hiç kimse, sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz.” maddesi bulunmaktadır. Yinede çekilen kredinin sözleşmesi çok önemlidir. Bu yüzden bankadan kredi kartı veya kredi alırken bu sözleşme detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Bu konu ile ilgili avukatlara danışmak mantıklı olacaktır. Avukatlar mevcut yasaları sürekli olarak okudukları için en iyi bilgi sahibi olan kişiler onlardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.