B Tipi Likit Fon Getirisi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Likit fon, aslında kısaca açık uçlu bir yatırım fonudur. Ancak diğer yatırım fonlarından biraz daha farklı bir işleyişe sahiptir. Peki likit fon nedir ve B tipi likit fon getirisi nasıl hesaplanır?
B Tipi Likit Fon Getirisi Nedir?
Menkul kıymetlere yatırım yapan bir tür yatırım fonu olan B tipi likit fon, menkul kıymetlere kısa süreli yatırımı ifade etmektedir. Likit fon, B Tipi Yatırım Fonu olarak da adlandırılmaktadır. B tipi likit fonda asıl amaç yatırımcıları enflasyondan korumaktır. Bu fon getirisinde vade süresi 90 günden az olmalıdır. Ayrıca diğer fon getirilerinden farklı olarak kayıp riskinin hemen hemen hiç olmaması da kullanıcılarının çokça bu fonu tercih etmesinde önemli bir etkendir. Tabi ki buna bağlı olarak getirisi de görece az olmaktadır. Peki B tipi fon getirisi nasıl hesaplanır?
B Tipi Likit Fon Getirisi Hesaplama Yöntemleri
B tipi fon getirisi hesaplamanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Şayet formül ile hesaplama yapacak olursanız aşağıdaki formülleri kullanabilirsiniz.
Yıllık B tipi fon hesaplama
Dönemin fon getirisi * 365 / (gün sayısı) * (100-fon stopaj oranı) / (100-TL aylık mevduat stopaj oranı)
Günlük B tipi fon hesaplama
( ( 1 + Günlük Fon Getirisi) 30 – 1 ) * 365 / 30 * (100-fon stopaj oranı) / (100-TL aylık mevduat stopaj oranı)
Görüldüğü üzere bu formüllerin uygulanası bilgi, pratiklik ve tecrübe istemektedir. Elbette daha kısa yoldan ve daha zahmetsiz bir şekilde B tipi likit fon hesaplamak da mümkün. Gelişen teknolojiyle birlikte bankacılık işlemleri de internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Fon hesaplamak gibi daha kapsamlı konuları da yine herhangi bir bankanın internet sitesi üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu sayede B tipi fon hesaplanırken hata payı da en aza inmiş olacaktır. Bankaların sitelerinde yer alan hesaplama motorları aracılığıyla yalnızca birkaç saniye içinde B tipi likit fon getirisi hesaplama işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kısa vadeli olması nedeniyle riski en aza indiren likit fonların Nakit yönetimi için ideal olması, Düşük riskli olması, Yatırım yapmak kolaylaştırması, Profesyonel yönetimle portföy çeşitliliği sağlaması gibi avantajları bulunmaktadır.