Kredi Faizleri Nasıl Belirlenir?
Vatandaşlar bu dönemlerde bankacılık işlemlerini hiç olmadığı kadar tercih etmekteler. Yaşanan ekonomik durgunluğun getirdiği özellikle nakit sıkıntısı insanları kara kara düşündürüyor. Nihayetinde belli periyotlarla ödeme yapması gerekenlerden tutun da anlık para problemli çekenlere dek geniş ölçekte kişi aynı durumdan muzdarip. Hal böyle olunca akıllara bankalardan kredi almak geliyor. Çünkü başvuru olumlu sonuçlandığında ihtiyacı giderecek sıcak paraya hemen kavuşuluyor. Vade sayısına göre belirli ödemeler yapıldığından ödenen faizler çok göze gelmiyor. Yine kredi alırken faiz oranı nasıl hesaplanıyor sorusu bazılarının kafasını karıştırıyor. Başta yüksek miktarlı kredi alanlar, örneğin taşıt, konut kredisi düşünenler kredi faizleri nasıl belirlenir tarzında sorular yöneltiyor. Aslında serbest piyasa içerisindeki döngünün bir parçası olan bu değerler ülkenin kendi politikasıyla da alakalı.
Kredi Faizleri Neye Göre Belirlenir?
Kredinin temel mantığı borç verip alırken biraz daha fazlasını talep etmektir. Dolayısıyla verici tarafın elinde alıcıyı memnun edecek sıcak paranın olması gerekir. Paranın dolaşım sıkıntısı yaşandığı ülkelerde faizler hep çok yüksektir. Çünkü o an içinde kimse önemli meblağları elinde bulunduramaz. Bankalar da müşterilerinin yatırdıklarından, yurt dışı ve Merkez Bankası kaynaklarından elde ettiği sermayeyi daha sonrasında fazlasını ödeme koşuluyla borç olarak hanesine yazar. Kredi faizleri neye göre belirlenir konusunun mantığı ise burada şekillenir. Borç alınan paranın ödendiğinde değerini kaybetmemesi için enflasyon oranında bankanın alacaklılarına ödeme yapması gerekir. Elbette banka kredi verirken de zarar etmemek adına faiz oranlarını enflasyona göre yukarıya veya aşağıya çeker ve müşterilerine kredili ürün kullandırma imkanı tanır. Böylece kredi faizleri ve oranları üzerine kar marjı konulup hizmet sunulur. Her bankanın mevduat faizi farklı olduğu gibi kredi faiz oranları da farklıdır.
Kredi Faizleri Ne Zaman Düşer?
Belirttiğimiz üzere kredi faizleri enflasyona bağlı biçimde hareket etmektedir. Faiz, enflasyon, döviz ve değerli maden kurları temelde birbirleriyle bağlantılı olduklarından ayrı ayrı değerlendirmek her zaman mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda enflasyon ve mevduat faiz oranlarına rağmen bankalar kredi faizlerinin uygun olduğu borç para vereceklerini söylerler. Bunun sebebi çoğu zaman müşteri sayısını arttırmaktır. Piyasa şartlarına nazaran gayet uygun ise muhtemelen dikkat edilmesi gereken ciddi maddeler koymuşlardır ya da düşük miktarda kredilere bu kampanyayı yerleştirmişlerdir. Dolayısıyla benzer parametrelerden etkilendikleri için finans kuruluşlarının oranları hemen hemen yakındır. Sadece işleyiş biçimlerine göre birbirlerinden azdır veya fazladır.
Kredi faizleri nasıl belirlenir cevabı için anlattığımız şekilde enflasyonu ve mevduat faizini takip etmeniz aslında fikir sahibi olmanıza yeterlidir. Yine Merkez Bankası’nın politika faizi haberleri çıktığında kulak verirseniz ani iniş çıkışları da takip edebilirsiniz. Devamında masraflarına ve kazanmak istedikleri kar oranına göre ekstradan fiyat biçilip bankaların vitrinine eklenir. Masrafsız ve kolay kredi veren bankaları seçmeniz bu manada işinizi rahatlatırken fazladan para ödemenizin de önüne geçecektir.