Çekler Hangi Durumda Geçersiz Olur?

Çekler Hangi Durumda Geçersiz Olur?
13 Şubat 2019 00:09 | Son Güncellenme: 13 Şubat 2019 00:16
19
A+
A-

Çek, kıymetli evrak sınıfına giren bir ödeme aracıdır. Çek koçanları veya çek defterleri ticaretle uğraşan ve belirli bir kredi notunun üzerindeki kişilere verildiği için çekin senede oranla çok daha fazla geçerliliği bulunmaktadır.

Araba, ev, arsa veya herhangi bir ürün karşılığında çek verilebilir. Çeklerde en önemli durum, çeki kesen kişinin ticari profilidir. Yeni nesil çekler Kare kodlu olduğu için direkt olarak çekin sahibinin finansal geçmişi rahatlıkla öğrenilebilir.

Çeki ilk kesen kişi bir hizmet karşılığında bu çeki verdikten sonra çeki alan kişide farklı bir hizmet karşılığında bu çeki başkasına verebilir. Çek el değiştirdikçe üzerine imza atılmaktadır. Çekte imzası olan kişilerde en az çeki kesen kişi kadar sorumludur.

Sahte Çek

Sahte çek veya karşılıksız çek sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu sebeple bir arsa veya ev satışında belirli peşinat alındıktan sonra kalanı çekle ödenebilir. Sahte çek, çeki kesen kişinin profilinden rahatlıkla anlaşılabilir. Her çekin üzerinde kişinin koçanı aldığı bankanın adı, çeki kesen kişinin adı ve TC kimlik numarası, çekin tutarı ve çeki kesen ve kullanan kişilerin imzaları ve çekin düzenlendiği konum bilgisi yer almaktadır.

Karşılıksız Çek

Karşılıksız çek ise genellikle şirketler tarafından kesilen çeklerde ortaya çıkan sıkıcı bir durumdur. Bazı şirketler sahte çek profilleri oluşturarak karşı tarafa güven sağlayarak kestikleri tüm çekleri aynı anda ödemeyerek ortadan kaybolabilir. Bu sebeple çek alınan kişinin mal varlığı iyi kontrol edilmeli hatta “mülkiyet-i muhafaza” koydurulmalıdır.

Geçersiz Çekler

Geçersiz çeklerin en önemli sebebi imza problemidir. Çeki kesen kişinin imzası zorunlu bir şart olduğu için imzanın çekin sahibine ait olması gerekmektedir. Eğer çekin üzerindeki tarih veya tutar, çeki kesen kişi tarafından düzeltilmiş ise çeki kesen kişi bunu düzeltmeli ve imzasını düzeltmenin hemen altına atmalıdır.

Çeki kesen kişinin adı veya soyadının yazması zorunlu bir şart değildir. Çek tarihinin net olarak okunması zorunlu iken çekin kesiliş tarihininde çekin üzerinde yer alması gerekmektedir. Çek tarihindeki rakamlar okunmuyor ise bankalar bu çeki alarak riske girmek istemeyecekleri için bu tarz çekler geçersizdir.

Çekin kesildiği yerde net olarak yazmalıdır. Örneğin; Adapazarı yerine ADP gibi bir ifade çeki geçersiz kılabilir. Çeki şahıs kesiyorsa TC kimlik numarası yer almalı iken şahıs eğer LTD şirketi sahibi ise ve çek şirket üzerinden kesilecek ise çekin üzerinde firma bilgileri yer almalıdır aksi takdirde hukuki problemler ortaya çıkabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.