Devlet Teşvikleri ve Teşvik Veren Kurumlar
Devlet teşvikleri artık çok daha fazla ve birçok kesimin aynı anda yararlanması için bu uygulamalar düzenleniyor. Devlet teşviklerinden yararlanarak iş kurmak çok mantıklı çünkü hem kredi imkanı hemde hibe destekleri sayesinde kurulacak olan iş rahatlıkla yapılabiliyor. Tarım, hayvancılık ve bilişim sektörleri ise en çok teşvikin verildiği iş alanları. Şehirlerde yaşayan insan sayısının artması sebebiyle hayvancılık […]
Devlet teşvikleri artık çok daha fazla ve birçok kesimin aynı anda yararlanması için bu uygulamalar düzenleniyor. Devlet teşviklerinden yararlanarak iş kurmak çok mantıklı çünkü hem kredi imkanı hemde hibe destekleri sayesinde kurulacak olan iş rahatlıkla yapılabiliyor.
Tarım, hayvancılık ve bilişim sektörleri ise en çok teşvikin verildiği iş alanları. Şehirlerde yaşayan insan sayısının artması sebebiyle hayvancılık ve tarım sektörü küçülmeye gidince devlet bu alana özel olarak ilgi gösteriyor.
Ticaret alanında da teşvikler verilse de her iş kolunda destek almak zor. Zaten böyle bir uygulama olsaydı herkes iş sahibi olmaya çalışırdı. Örneğin, kafecilik sektöründe artık teşvik verilmiyor çünkü bu alanda yığılma söz konusu.
Teşvik Şartları
Teşvik alabilmek için önce devlete herhangi bir borcun olmaması gerekiyor. SGK, Vergi dairesi veya herhangi bir kuruma borç olması durumunda teşvikten yararlanmak imkansız. Yasa dışı örgüt veya uzun süre hüküm giyen kişilerinde teşviklerden yararlanması maalesef zor. Teşvikten yararlanmak için ise ilk aranan şart 18 yaşından büyük olmak. Destekten yararlanılacak olan alanda bilgi sahibi olmak ve özgün bir projeye sahip olmakta teşvikin kolay alınması için aranan bir şart.
Teşvik Veren Kurumlar
Tarım ve hayvancılık alanında Tarım Kredi Kooperatifleri ön plana çıkıyor. Devlet teşviki ile hayvan sahibi olan birçok kişi var. KOSGEB’de teşvik veren kurumların başında gelse de yeni yılda birçok sektöre verilecek olan teşvikte azalmalar olacağı için şimdiden başvuru yapmak çok önemli.
Kosgeb Başvuruları
Yeni girişimcilere ve projeleri olanlara destek veren kurumların başında KOSGEB gelir. Buraya kayıt olmadan önce İş-kur’da kayıt açtırmalı ve eğitim programlarına katılmalısınız. Başvuru süreci ise başka bir yazımızın konusu olsun.
Tarım Kredi Başvuruları
Her ilde bu kurumlar yer almaktadır. Kurumlara başvuru yaparak hibe desteği alabilirsiniz. ÇKS belgesi olması durumunda ise başvurular daha kolay onaylanmaktadır. ÇKS belgesi, tüm çiftçilerin kayıt altına alındığı bir uygulamadır. Bu uygulamaya kayıt olarak kredi talebinde bulunabilir ve diğer tüm teşviklerden yararlanabilirsiniz. Bu kurum zaman zaman sıfır faizli ve vadesi uzun krediler bile vermektedir.
Hali hazırda çiftçi iseniz Tarım Kredi’den gübre, tarım aleti ve mazot gibi desteklemeler alarak bunların parasını hasat zamanında da ödeyebilirsiniz. Tarım Kredi’de ki faiz oranlarının yüksek olduğunu da belirtmekte fayda var.