SPK Lisansı Nedir? Ne İşe Yarar?
SPK yani ‘Sermaye Piyasası Kurulu’ şirketlere ve bu şirketlerde çalışanlara SPK lisansı vererek büyük önem taşıyan yatırımları yönetme hakkı verir. SPK lisansı olmadan herhangi bir firmanın veya kişinin yatırım danışmanlığı hizmeti verebilmesi ve resmi olarak yatırımları yönetebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle SPK lisansı yatırım dünyasında büyük bir önem taşımaktadır.
SPK lisansı alma zorunluluğunun olması yetkinliğe erişmiş kurum ve kişilerin faaliyet gösterebilmelerinde önemli bir yer tutuyor. Böylece herkes veya her kurum yatırım faaliyetleri yapamıyor ve yatırım danışmanlığı hizmeti de sunamıyor. Bu uygulamanın en temel amacı ise finans sektöründe daha kaliteli bir hizmetin sunulmasının amaçlanmasıdır.
SPK Lisansı Nedir?
SPK lisansı nedir sorusu özellikle finansla ilgili olan ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. SPK lisansı finansal alanda faaliyet gösteren kişi veya kurumların belli bir sınavda başarılı olmaları gerekiyor. SPK lisanslama sınavları olarak adlandırılan bu sınavdan başarılı olursanız SPK lisansı almaya hak kazanıyorsunuz. Böylelikle finansal alanda yatırım danışmanlığı veren bir şirkette çalışmanız için önemli bir şartı yerine getiriyorsunuz. Aynı şekilde yatırım danışmanlığı hizmeti sağlayan kurumlar için de durum bu şekilde.
SPK lisansı alabilmek için “Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu” (SPL) tarafından yapılan SPK lisans sınavından başarılı olmak gerekiyor. Sermaye piyasası kuruluşlarında ve halka açık olan ortaklıklarda çalışacak olan kişilerin mesleki yeterlilik ve bilgi düzeylerini göstermek amacıyla SPK lisansına sahip olmaları gerekiyor.
SPK Lisansı Nasıl Alınır?
SPL tarafından açılacak olan sınavlara başvuru yaparak SPK lisansı almaya adım atabilmeniz mümkündür. Bu sınavlar normal şartlarda yılda 1-2 defa yapılmaktadır. Bu lisansların belli kademeleri mevcuttur ve Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı ile başlamaktadır. Bu lisansa sahip olabilmek için minimum 2 yıllık bir yüksekokuldan mezun olma şartı aranmaktadır. Diğer lisans sınavlarına başvuru yapabilmek için de minimum 4 yıllık eğitim veren fakülte bölümlerinden birinden mezun olmanız gerekmektedir. Bunun dışında Konut Değerleme Lisansı için sınava girmek istiyorsanız da 2 yıllık yüksekokul mezunu olma şartı yer almaktadır.
Sınav 45 dakika sürmektedir ve lisans almaya hak kazanmak için 100 üzerinden 50 alınması gerekiyor. Ayrıca farklı konulara göre dağılım gösteren sınavda ortalama puanınız 60 olmalı. Yani her konudan 50 puan almanız durumunda SPK lisansı alamayabilirsiniz.
SPK Lisans Türleri
SPK lisans sınavları düzey 1den başlamakta ve farklı lisans sınavlarına girilebilmektedir:
l SPF (Sermaye Piyasası Faaliyetleri) Düzey 1 Lisansı
l SPF Düzey 2 Lisansı
l SPF Düzey 3 Lisansı
l Kredi Derecelendirme Lisansı
l Türev Araçlar Lisansı
l Gayrimenkul Değerleme Lisansı
l Konut Değerleme Lisansı
l Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı
Tüm bu lisanslara sahip olmak için ayrı ayrı sınavlara girerek başarılı olmanız gerekmektedir. Sınavlar SPK’nın resmi internet sitesinden ilan edilmekte ve bu nedenle en güncel bilgi için resmi websiteyi takip etmeniz gerekmektedir.
SPK lisansları genel olarak finans kuruluşunda çalışmak isteyen veya hâlihazırda çalışan ancak yükselmek isteyen kişiler için önem arz etmektedir. Lisans türüne göre temel finansal faaliyetler için de, borsada işlem gören şirketlerin finansal faaliyetleri için de kullanılabilmektedir. Hangi lisans türüne ihtiyaç olduğu ise çalışılacak olan kurumun alanına göre belirlenebilir.