Makale Satışından Elde Edilen Kazancın Vergilendirilmesi

Makale Satışından Elde Edilen Kazancın Vergilendirilmesi

Dünyanın neresinde olursak olalım elde ettiğimiz kazancın bir kısmını kazancın elde edildiği ülke kanunlarındaki usul ve esaslara göre bu ülkeye vergi adı altında ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Vergisiz kazancın olmayacağı bilinmekle birlikte bazı alanlarda sağlanan kazançlar vergi dışı bırakılarak bu alan devletlerce desteklenmiştir.

Vergi Nedir? Makale Yazarlığından Elde Edilen Kazanç Hangi Kazanca Girmektedir?

Vergi hakkında çok çeşitli tanımlama yapılabilmekle birlikte genel olarak vergi, kamunun topluma hizmet sağlayabilmesi amacıyla kişilerin ve kurumların elde ettiği kazancın belli bir oranını topladığı bir kamu geliridir. Gerçek kişilerin gelirleri Gelir Vergisine tabi iken, kurum kazançları Kurumlar Vergisine tabi olmaktadır.

Gerçek kişilerin elde ettiği kazanç türleri kendi içerisinde farklılık gösterebilmektedir. Bunlar Gelir Vergisi Kanununda Ticari ve Zirai, Ücret, SMK, GMSI, MSI ve Diğer Kazanç olarak sayılmıştır. Peki makale yazarlığı hangi kazanca girmektedir?

Makale kişilerin bilgi ve birikimlerini yahut tecrübelerini belirli kurallar çerçevesinde yazıya döktüğü düşünce yazılarıdır. Birçok kişi bilgi ve birikimlerini okuyucularına bilgi vermek amacıyla yazmakla birlikte bu yazıları belirli bir ücret karşılığında da satarak kazanç elde etmektedir. İşte bu makale satışından elde edilen kazanç GVK’ da Serbest Meslek olarak adlandırılmaktadır. O halde bu kazanç nedeniyle vergi dairesine mükellefiyet tesis ettirip bu kazanç için beyan vermemiz gerekmez mi? Zira vergisiz kazanca devlet müsaade etmemekle birlikte vergisiz kazancın tespiti halinde ciddi cezalarla tahsil ettiğini bilmeyen yoktur. Yukarıda ilk paragrafta bahsedildiği üzere devlet bazı alanlarda sağlanan kazançlar için beyanname verip mükellefiyet tesis ettirilmenin önüne geçmiştir. Tabi makale satışından elde edilen kazanç üzerinden kurumların yapmış olduğu vergi kesintilerinin olacağı da tabiidir.

Makale Yazarlığından Elde Edilen Kazancın Vergilendirilmesi Detaylar:

Yukarıda bahsedildiği üzere makale satışlarından elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununda SMK olduğunu ifade etmiştik. Kanun koyucu Gelir Vergisi Kanunu 18.maddede ressam, bestekar, yazar gibi kişilerin meydana getirdiği resim, müzik, makale gibi eserleri gazete, dergi, internet ortamı gibi mecralarda satışından elde ettiği kazancın Gelir Vergisinden istisna olduğunu ifade ederek bu alanlarda eser meydana getirenleri bir anlamda desteklemiştir. Yani makale yazarı, yazmış olduğu makalenin satışından elde ettiği kazanç için beyanname vermeyeceği gibi vergi dairesine gidip mükellefiyet tesis ettirmesine de gerek bulunmamaktadır. Aynı kanunun 18.maddesinde bu istisnanın GVK 94.madde kapsamında vergi kesintisi yapılmasına engel bulunmadığı da ifade edilerek bu alanda elde edilen kazancın belirli kurumlar aracılığı ile satışı durumunda o kurum, makale satış tutarı üzerinden %17 kesinti yaparak bu tutarı devlete ödeyecek kalan net tutarı makale yazarının hesabına yatıracaktır.

Makale Satışı ve Vergi
Makale Satışı ve Vergi

Daha rahat anlaşılması amacıyla yukarıda yazılanları bir örnek olay yardımı ile açıklayacak olursak,

Büşra isminde biri uzmanı olduğu vergi hakkında yazdığı bir makaleyi 100-TL fiyat karşılığında X internet sitesinde satışa koymuş ve makalesi internet sitesi aracılığı ile satılmıştır.

1) Bu satış üzerinden elde edilen kazanç Gelir Vergisi Kanununda Serbest Meslek Kazancı olarak addolunmuştur.

2) Bu satış üzerinden elde edilen kazanç Gelir Vergisi Kanunu 18.madde gereğince istisna kazanç olacak, bu kazanç nedeniyle Büşra Gelir Vergisi mükellefi olmayacak, bu kazanç ile ilgili beyanname vermeyecektir.

3) İnternet aracılığı ile yaptığı satış nedeniyle elde ettiği kazanç üzerinden GVK 94 maddesi gereğince internet sitesi tarafından %17 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. Yani Büşra 100-TL fiyatı ile sattığı makaleden eline geçen tutar [100- TL- (100 x 0,17)] = 83,00 TL olacaktır.

4) İnternet sitesi GVK 94. Madde gereğince yaptığı 17,00 TL tutarında kesintiyi devlete ödemekle yükümlü olacaktır. Yani Büşra aslında 100,00 TL tutarlı makale satışından 17 TL devlete vergi ödemiş bulunmaktadır. 

Sonuç olarak;

Makale yazarının meydana getirdiği eserlerin satışından elde edilen kazanç gelir vergisinde istisna olmakla birlikte, bu eserleri kurum, kuruluşlar ve internet sitesi gibi mecralar aracılığı ile satışı yapıldığında ödemeyi yapacak olan kurum ve kuruluşlar ödeme tutarı üzerinden %17 vergi kesintisi yapacak ve kalan tutarı net tutar olarak makale yazarının hesabına yatıracaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.