Kredi Kartı Nasıl Kapatılır, Devam Eden Taksitler Ne Olur?
Kredi kartını kapatmak ile kredi kartını iptal etmek birbirlerinden farklı işlemlerdir. Kredi kartının iptal edilmesi durumunda ilgili kredi kartıyla ilgili tüm işlemler sonlandırılmakta ve kişinin kartı aldığı bankayla ilişkisi kesilmektedir. Kredi kartını kapatmak ise, kartın belirli bir süre devre dışı bırakılması anlamına gelmektedir.
Kredi Kartı İptal Başvurusu
Kredi kartını iptal etmek için ilgili bankanın müşteri hizmetlerini arayabilir veya direkt olarak banka şubesine gidebilirsiniz. Banka şubesine gidildiğinde banka çalışanı bir dilekçe talep eder ve dilekçenin doldurulması durumunda kartın iptali 7 gün içerisinde gerçekleşir. Müşteri hizmetleri aracılığıyla kart iptali sağlamak için müşteri hizmetlerine bağlanmak yeterlidir.
Birçok banka internet bankacılığı aracılığıyla kart iptali sağlamadığı için yukarıda anlattığımız yöntemleri seçmek zorundasınız.
Taksitleri Devam Eden Kredi Kartı
Taksitleri devam eden kredi kartlarının iptali sağlanamaz. Kart kapatılsa bile iptalini sağlamak için toplam borcun hepsi ödenmelidir. Taksitleri devam eden kredi kartı kullanıma kapatıldığında da kişi aylık taksitleri ödemek zorundadır.
Kredi kartının herhangi bir borcu bulunmuyorsa şube veya müşteri hizmetleri aracılığıyla kartın iptal başvurusu gerçekleştirilebilir. Müşteri hizmetlerinden kart iptali sağlamanın zor olmasının sebebi, çağrı merkezindeki çalışanın kartı iptal etmemesi için yoğun baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple taksiti devam eden kredi kartınız varsa şube yöntemini seçmelisiniz. BDDK’daki yönetmeliğe göre başvuru yapıldıktan sonraki 7 gün içerisinde kartın iptali banka tarafından sağlanmak zorundadır.
Kart Kapatma Cezası
Bankalar, kredi kartı kullanıcılarından yasal olarak kart aidat ücreti alamazlar. Bu ücret kesildikten sonra kişi başvuru yaparak ve otomatik ödeme talimatı vererek ilgili ücreti geri iade alabilmektedir. Kart aidat ücreti geri ödendiğinde bankalar kartı kapatmamak için ortaya kart kapatma cezası adı verilen bir ceza çıkarmaktadır.
Kart aidat ücretinde olduğu gibi kartı kapatırken de kişiler herhangi bir ücret ödemek zorunda değildir. Tamamen kapatılacak olan kartın herhangi bir borcu bulunmuyorsa banka kişiden herhangi bir ücret talep edemez. Bu sebeple kartı kapatırken fazladan 5 TL gibi bir rakam ödeyerek 1 TL’lik borç için aranmaktan kurtulabilirsiniz.