Hisse Senedi Nedir? Avantajları Nelerdir?
Hisse senetleri günümüzde en çok yatırım yapılan finans ve yatırım araçlarının başında gelmektedir. Hisse senetlerine yatırım yapmadan önce bu alanda iyi bilgi sahibi olmalısınız. Bu varlıklar borsada işlem gördüğü için borsalarda da bilinçli yatırımcılar olduğu için bilmeden alınan bir hisse senedi yatırımların çöp olması anlamına gelmektedir. Şirketler halka arz edildikten sonra belirli bir sayıda hisse […]
Hisse senetleri günümüzde en çok yatırım yapılan finans ve yatırım araçlarının başında gelmektedir. Hisse senetlerine yatırım yapmadan önce bu alanda iyi bilgi sahibi olmalısınız. Bu varlıklar borsada işlem gördüğü için borsalarda da bilinçli yatırımcılar olduğu için bilmeden alınan bir hisse senedi yatırımların çöp olması anlamına gelmektedir.
Şirketler halka arz edildikten sonra belirli bir sayıda hisse senedine bölünürler. Örneğin, X şirketi halkta arz edildi ve 1000 adet kağıdı mevcut. Siz bu senetlerin 10 tanesini aldığınızda şirketin %1’ine ortak olursunuz. Ortak olmanız bu şirketin hissedarı olmanız anlamına gelmektedir.
Hissedar olmak, şirketin karına ve zararına ortak olmak anlamına gelir. Kişi eğer yüksek oranda bir hisseye sahipse direkt olarak yönetim kurulunda söz sahibi olur.
Hisse senetleri ilk olarak birçok film ve diziye de konu olan Doğu Hindistan Şirketi’nin payını satması ile ortaya çıkmıştır. Bu şirket bir denizcilik şirketidir ve şirketin hisselerini paylara bölen ilk şirkettir. Bu sebeple en eski hisse senedi de Doğu Hindistan Şirketine aittir.
Bu nedenle, insanlığın elindeki en eski hisse senedi belgesi de Hollanda Doğu Hindistan Şirketi’ne aittir. Bazı şirketlerinse birden fazla senetleri bulunmaktadır. Örneğin Google şirketinin iki farklı senedi bulunmaktadır. Bunun sebebi ise şirketi korumak amacıyla senetlerin sayısını arttırmak ve hissedarlarının paylarını düşürmektir.
Hisse senetlerinde ki en önemli kavramlardan bir diğeri ise likiditedir. Likidite, kamuya açık senetleri birbirinden ayıran bir kavramdır. Kamuya açık senetler özel hisselere oranla daha rahat alınıp satılabildiği için burada ki fiyatlar daha esnektir.
Hissedarlar
Hissedarlar ne kadar yüksek oranda şirkete sahip olursa olsun şirketin taşınmaz mallarını kişisel ihtiyaçları için kullanamaz çünkü her şirketin birden fazla hissedarı bulunur. Tabi ki bu durum her şirket için geçerli değildir. Ufak çaplı şirketler hissedarların yatırımlarına ihtiyaç duyduğu için yüksek oranda hisse sahiplerine ayrıcalıklı davranmaktadır.
Yukarıda ki sebeplerden dolayı halka arz edilişi uzun süre geçmiş köklü şirketlerden alışveriş yapmalısınız.
Hisse senedi sahibi olunan şirketin iflas etmesi veya batması durumunda ilk olarak hisse senedi fiyatları etkilenir. Bu kağıtlar bir çöpe dönüşebilir ve yatırımlar bir saat içerisinde yok olup gidebilir. Diğer yandan, şirketin hissedarı olunsa da borçlardan şirket sorumludur. Geriye kalmış bir borç varsa hissedarların bu borcu ödemek için yasal bir zorunluluğu yoktur.
Avantajları
Hisse senetlerine yatırım yapmanın en büyük avantajı enflasyondur. Ülkemizde ki enflasyon oranı %25’tir ve paranın TL’de tutulması %25 değer kaybetmesi anlamına gelir. Bu sebeple birikimlerle hisse senedi almak mantıklı bir yatırımdır. Tabi ki bu noktada alınan hisse senedi de çok önemlidir. Eğer ileride değerlenebilecek bir senet alınırsa bu kazanç olabileceği gibi tam tersi bir durumda da kayıp olacaktır.
Aselsan şirketi bundan 10 yıl önce hissedarlarına büyük kazançlar sağlamıştır. Çok popüler olması sebebiyle senetler zamanla değer kaybı yaşasa da ileriyi düşünen ve uzun pozisyon alan yatırımcılar büyük kazançlar elde etmişlerdir. Bu sebeple teknoloji ve ar-ge çalışmaları yapan şirketlerden uzun vadede senet almak daha avantajlıdır.
Birçok finansal araştırmaya göre de hisse senetleri yatırımları ilk çıktığı tarihten bu yana en çok kazanç elde edilen yatırımların başında gelmektedir.