Tefecilerden Alınan Paralar ve Yasal Sorumlulukları
Tefeci, yüksek faiz oranları ile zor durumda olanlara senet, çek veya teminat karşılığı borç para veren kişilerdir. Türk Ceza Kanuna göre bu kişilerin borç para vermesi suç sayılmaktadır. BDDK izni olmadan faizli verilen ve karşılığında teminat alınan her borç para verme işlemi yasaktır. Bu işlemleri yapma yetkisi sadece BDDK’da lisanslı faaliyet gösteren faktoring şirketleri ve banka kuruluşlarıdır.
Tefecilerdeki en büyük sorun hukuksuzluktan ziyade alınan borcun geri ödenme sürecidir. Verilen borç karşılığında kişiden senet alınmaktadır. Alınan senet tek parça ise kişi borcunu ödese bile ödenen borç elden yapıldığı için tefeci senedi geri vermeyebilir.
Tefecilerden borç para alan kişiler genellikle bankalardan ve çeşitli finansal kuruluşlardan borç para almaya elverişli olmayan kişilerdir. Bu kişilerin gerek kredi notu gerekse teminat gibi problemleri sebebiyle kredi alamadıkları için tefecilere gitmektedir. Tefecilerde bu durumu kendi lehlerine kullanmaktadır.
Tefecilerden alınan paranın faizi çok yüksektir. Birçok tefeci verdiği borcun karşılığında yüksek tutarlarda teminat talebinde bulunmaktadır. Tahsilat işlemleri de tamamen tehdit yolu ile yapılmaktadır. Tefecilerin tahsilat için tuttuğu kişiler borçlu kişiyi zorlayarak veya şiddet uygulayarak tahsilat işlemlerini yaptığı için tefecilerden borç para almak çok risklidir.
Yasal Sorumluluk
TCK’ya göre bu kişilerin borç verme yetkisi bulunmaktadır. Şikayet üzerine kişinin tefeci olduğu tespit edilirse 2 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası uygulanmaktadır. Hapis cezasının yanında adli para cezası da uygulanmaktadır. Tefecilerden para alan kişiler direkt olarak suçlu sayılmasa da borç para aldıkları tefecinin yargılanması esnasında mahkeme tarafından tanık olarak çağırılabilir.
Tefecilik faaliyetlerinin yasak olması tamamen halkın menfaatini korumak içindir. Bu sebeple borç alan kişilerin herhangi bir hapis cezası alma riski bulunmamaktadır. Bu kişiler için TCK’da herhangi bir madde de bulunmaktadır. Kişinin yargılanması esnasında borç alan ve karşılığında senet imzalayan herkes ifade vermeye çağırılacaktır. Tefecinin çalışanları da bu borçluları tehdit edip lehte ifade vermeye zorlayacağı için cezai işlem olmasa da can sıkıcı süreçler yaşanabilir.
POS Tefeciliği
Tefecilik faaliyetlerinde genellikle çek ve senet gibi evraklar kullanılır. POS tefeciliği, yasal statüde gibi gözüken fakat aslında tefecilik ile aynı suç kapsamında değerlendirilen bir faaliyettir. Kişinin 5000 TL kredi kartı limiti varsa kuyumcular, cep telefonu satıcıları ve diğer esnaflar bu kredi kartını kendi POS makinelerinde kullanarak kişiye yüksek oranlarda iskonto yaparak parasını nakit vermekteydi.
POS işlemlerinin vergi dairesi kayıtlarına düşmesi ve bankaların aldığı önlemler sebebiyle bu işlemlerin önüne geçilse de özellikle telefon alanında POS tefeciliği hala daha devam etmektedir. Bu şekilde yasal görünümlü faaliyet yürüten birçok POS tefecisi hala daha bulunmaktadır. Çevrenizde bu şekilde usulsüz POS kullanımı yapan esnaflar varsa bunları kolluk kuvvetlerine şikayet edebilirsiniz.