İCRA İFLAS KANUNU NEDİR?
İcra ve İflas Kanunu, TBMM tarafından 9 Haziran 1932 de kabul edilmiş ve 4 Eylül 1932’de yürürlüğe girmiş 2004 numaralı kanun olmaktadır. Peki bu kanun neyi kapsamaktadır neyi anlatmaktadır. Dilerseniz sizlere şimdi bu konuyu özetleyerek bahsedelim.
İcra İflas Kanunu Nasıl İşler?
İcra ve iflas Hukuku iki bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölüm, icra hukuku ve iflas hukuku olarak adlandırılmaktadır. Bu bölümlerden ilki olan İcra hukuku Medeni Usul hukukunun ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirilmiştir.
Medeni usul hukuku çerçevesinde elde edilen maddi hukuka ilişkin kazanımlar borçlu tarafından yerine getirilemiyorsa, alacakları tarafından kazanım sağlaması mümkün değildir. Bir hukuk devletinde borçların cebri şekilde icrası ancak devlet tarafından sağlanabilir.
İcra İflas Kanunu Hakkında
Cebri icra hukukuna göre takip yolları, para alacağı olma veya olmama durumuna göre farklı yollardan yapılmaktadır. Buna göre ilamsız icra yoluna gidilebilir veya dava açılarak ilamın icraya konulması sağlanılmalıdır. Başka bir yol ise taşınır veya taşınmaz rehinlerin paraya çevrilmesi usulüdür.
İcra ve iflas Hukukunun ikinci bölümünde ise iflas hukuku bulunmaktadır. Bu kısım, cebri icra hukukundan giderek farklılaşmaktadır. 2003 yılında yapılan bazı değişikliklerde, iflas veya külli icra hukuku, zamanla yerini aciz hukukuna bırakmaktadır. Bu kanun borçlunun tüm malvarlığını tasfiye ederek, tüm alacaklıların tatmin edilmesi hedeflenmiştir.
Alacaklı veya borçlunun yasal yollarla aralarındaki husumetin çözülmesine dayanan bu kanun sorunu hukuki işlemlerle çözülmesine dayatılmış bir kanundur.