Findeks Çek Endeksi Nedir?

  Findeks çek endeksi, çek hesabı bulunan tüzel veya gerçek kişilerin son 36 ay içerisinde keşide ettikleri çekleri, çeklerinin ödenme sıklığını, keşide edilen çeklerden hangilerinin tam zamanında hangilerinin gecikmeli yahut hiç ödenmediğini gösteren bir nevi çek raporudur. Findeks çek endeksi, Kredi Kayıt Bürosu tarafından anlaşmalı bankalardan toplanan bilgiler aracılığıyla tutulur. Çek endeksi raporunu, bir nevi […]

Findeks Çek Endeksi Nedir?
3 Ocak 2019 14:41 | Son Güncellenme: 12 Mart 2019 18:39
79
A+
A-

 

Findeks çek endeksi, çek hesabı bulunan tüzel veya gerçek kişilerin son 36 ay içerisinde keşide ettikleri çekleri, çeklerinin ödenme sıklığını, keşide edilen çeklerden hangilerinin tam zamanında hangilerinin gecikmeli yahut hiç ödenmediğini gösteren bir nevi çek raporudur. Findeks çek endeksi, Kredi Kayıt Bürosu tarafından anlaşmalı bankalardan toplanan bilgiler aracılığıyla tutulur. Çek endeksi raporunu, bir nevi kredi notu gibi düşünebilirsiniz, ancak çek endeksi sadece çek hesabı bulunan tacirler için oluşturulmuştur.

Ticari hayatın vazgeçilmez unsurlarından birisi olan çek, tacirler arasında ödeme aracı olarak kullanılır. Nitekim bakiyesinde nakit parası olmayan tacirler, alacakları mal veya hizmet için vadeli çekler düzenleyerek işlerini yürütebilirler. Ancak çek karşılığında mal veya hizmet satımı yapacak olanlar, karşılığında alacakların çeklerin karşılıksız çıkmayacağına güvenmek ister. Bu açıdan findeks çek endeksi önem arz etmektedir. Nitekim findeks çek endeksi üzerinden çek keşidecisinin, çek puanını sorgulayarak çekin ne kadar güvenilir olduğu öğrenilebilir.

Çek Endeksi Nasıl Tutulur?

Kredi kayıt bürosu tarafından tutulan çek puanının belirlenmesinde aşağıdaki unsurlar dikkate alınıyor.

  • Çek hesabı bulunan tacir tarafından son 36 ay içerisinde keşide edilen çeklerin, düzenlenme sıklığı
  • Keşide edilmiş çeklerin tutarları, çek üzerinde yazılı bulunan ödeme tarihi ile fiili olarak ödeme yapılan tarihler
  • Vadesi gelmiş olmasına rağmen ödenmemiş olan çeklerin sayısı ve tutarları
  • Ödenmiş olmasına rağmen vade tarihinden sonra ödenen çeklerin sayısı ve tutarları

Bu kriterler uyarınca tutulan findeks çek endeksi; 0 ila 1000 arasında bir değere tekabül eder. Çek hesabı sahibinin karşılıksız çıkan yahut vadesinden sonra ödenene çekleri çek puanına negatif olarak yansırken vadesinde ödenen çekler çek puanını yükseltmektedir. Nitekim daha önce karşılıksız çeki bulunmayan tacirlerin çek endeksi puanı 1000 olurken düzenlediği ilk çek karşılıksız çıkan tacirin çek puanı 0 olur.

Çek Endeksi Puanına Nasıl Bakılır?

Bir şirket yahut işletmenin çek endeksi puanına bakabilmek için findeks resmi sitesini yahut Findeks mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Ancak başka şahıslara ait çek endeksi puanına bakabilmeniz için ilgili şahısların onayı gerekmektedir. Nitekim çek keşidecisi tacir, izin vermesi halinde o kişiye ait çek raporuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yapmak istediğiniz her tekil çek endeksi sorgulama işleminiz için Findeks tarafından Kdv dahil 6,50 TL hesap bakiyenizden kesilir. Eğer seri şekilde farklı keşidecilere ait çeklerin sorgusunu yapacaksanız Findeks sitesi tarafından sunulan kurumsal sorgu paketlerini alarak daha uygun fiyatlardan yararlanabilirsiniz.  

Findeks Karekodu İle Çek Raporu Nasıl Alınır?

TTK hükümleri uyarınca bankalar tarafından tacirlere verilen çekler üzerinde çek keşidecisinin hesap bilgilerini gösteren bir karekod yer almaktadır. Bu kapsamda Findeks çek raporu almak isteyenler, hiçbir uğraş olmadan bu karekodu okutmak suretiyle findeks çek raporunu alabilirler. Şöyle ki:

  • Cep telefonuna Findeks mobil uygulamasını indirin.
  • Findeks uygulamasına girdiğinizde sizi karşılayan menüden Çek raporu sekmesine ardından Karekodlu Çek raporu butonuna tıklayın.
  • Karekodu uygulamaya tanıtmanız amacıyla telefonunuzun kamerası açılacaktır. Kameranın ortasında yer alan sarı bölmenin içerisine gelecek şekilde çek üzerindeki karekodun fotoğrafını çekin.
  • Findeks uygulaması, Karekod üzerinden bilgileri aldıktan sonra ekrandaki “Raporu Al” sekmesi aktif hale gelecektir. Bu sekmeye tıklayarak çek keşidecisi hakkındaki detaylı çek endeksi raporuna ulaşabilirsiniz.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.