Ölen Kişinin Kredi veya Kredi Kartı Borcu Ne Olur?
Kredi çekip vefat eden birçok kişi bulunmaktadır. Bu noktada ise akıllara “Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?” sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabını bu yazıda vermeye çalıştık.
Kredideki Hayat Sigortası
Bankalar kendilerini güvence altına almak adına krediyi çeken kişiye hayat sigortası şartı sunmaktadır. Krediyi çeken kişinin hayat sigortası varsa ve bu sigorta düzenli ödenmiş ise kişi vefat etse bile kredi borcu sigorta şirketi tarafından bankaya peşin olarak ödenir. Bu noktada kişinin çocukları, eşi veya ailesi kredi borcundan dolayı bankaya borçlanmamaktadır.
Hayat Sigortasından Herkes Yararlanabilir Mi?
Normal şartlarda her kredide (özellikle konut kredilerinde) hayat sigortası yaptırma şartı bulunmaktadır. Diğer yandan, sigorta şirketleri herkese hayat sigortası yapmamaktadır. Eğer kişi daha önce ölümcül bir rahatsızlık geçirmiş ise ve hayati tehlikesi devam ediyorsa, sigorta şirketleri bu kişiye hayat sigortası yapmayacaktır.
Örneğin, kalp krizi veya felç geçirmiş kişiler rahatsızlığını atlatıp kredi çekse bile sigorta şirketleri tam teşekküllü hastaneden rapor alınması talep eder. Kişi, sigortanın şartlarını sağlamıyor ise kredi çekse bile hayat sigortası yapılmaz.
Hayat Sigortasının Ödenmemesi
Kişiler hayat sigortalarındaki parayı ihtiyacı olduğu durumlarda çekebilirler. Bu noktada hayat sigortası şartı da ortadan kalkar. Borçlu hayat sigortasındaki parayı çektikten sonra vefat ederse borçlunun kredi veya kredi kartı borcu varislerine devredilir.
Sigortadaki İstisnalar
Hayat sigortası olsa bile kişi intihar etmiş ise sigorta şirketi kişinin kredi borcunu ödemeyebilir. Bu noktada kişinin varisleri ile sigorta şirketi mahkemelik olabilir. Mahkeme ilgili davayı sigorta şirketinin lehine sonuçlandırırsa sigorta şirketi borcu ödemekten muaf tutulacaktır.
Diğer bir istisna ise, kişinin ölümcül hastalığını sigortaya bildirmemesidir. Kişi hastalığı olduğu halde sigorta yaptırmış ve bu hastalık sebebiyle hayatını kaybetmişse sigorta şirketi dava açarak ilgili davayı kazanabilir.
Hayat Sigortası Olmayan Kişi Vefat Ederse Ne Olur?
Buraya kadar hayat sigortası olan kişilerin çektiği kredilerdeki prosedürü anlattık. Bu başlıktan sonra ise hayat sigortası olmadan çekilen kredilerde uygulanacak olan prosedürü anlatacağız.
Kişinin sahip olduğu arsa, ev ve nakit para varislerine devredileceği gibi tüm borçları da varislerine devredilmektedir. Varislerin bu noktada akıllı davranıp iyi hesap yapmaları gerekmektedir. Örneğin, kişinin mevcut borcu 500.000 TL fakat sahip olduğu mal varlığı bunun 3 katı ise kişiler borcu devralabilir. Diğer yandan, kişinin borcuna karşılık gelen mal varlığı daha az ise varislerin redd-i miras hakkı bulunmaktadır. Redd-i miras davası açan varisler babalarının veya annelerin tüm mal varlığından ve borçlarından muaf tutulacaktır.
Kefil Durumu ve Ölüm Sebebi
Çekilen kredide kefil bulunuyor ise borç ilk olarak kefilden tahsil edilir. Kefil bu borcu ödeyemez ise maaşının 1/4’üne el koyulacaktır. Kişinin herhangi bir maaşı da bulunmuyorsa (ki bu durum pek olası değildir) bu noktada borçlardan varisler sorumludur.
Vefat eden kişi teröre kurban gitmiş ise veya sel gibi doğal afetlerden dolayı ölmüş ise bankalar borcun tümünü silmektedir.