2019 Türkiye Ekonomisi Beklenti ve Tahminleri

2019 Türkiye Ekonomisi Beklenti ve Tahminleri
10 Ocak 2019 11:55
21
A+
A-

Ekonomide tehlike çanları çalmaya başladığından beri, alınan ekonomik önlemlerin yetersiz kaldığı ortadadır. Aslında bu durum uzun zamandır küresel ekonominin gidişatı ile bağlantılı bir şekilde ilerliyordu. Ancak maalesef, bunun yeni farkına varmak kötü gidişi hızlandırdı ve 2019 ilk ayına girdiğimiz şu günlerde, Türkiye ekonomisi oldukça zor günler yaşamaktadır. Dövizdeki aşırı dalgalanma, işsizlik oranındaki astronomik artış, enflasyonun çift hanelere yükselmesi ve piyasalardaki istikrarsızlık ve güvensizlik, 2019 Türkiye ekonomisi için karanlık bir tablo çizmektedir. Art arda iflas eden Türkiye’nin en köklü firmalarının yanı sıra, Kobi olarak adlandırılan orta ölçekli esnaf, borcu borç ile kapatarak ayakta kalmaya çalışıyor.

Dolar tahmini 2019

Üretimin neredeyse sıfırlandığı ve ithalata bağımlı bir ülke olduğumuz için, döviz kurundaki en ufak bir dalgalanma, ülke ekonomisini derinden etkilemektedir. Bunun en yakın örneğini, 2018’in son aylarında gördük. Doların 7,5 TL olması ile beraber, Türk lirası tüm dünyada en çok değer kaybeden para birimi oldu. 2019 dolar tahmini için uzmanlar, pek iç açıcı şeyler söylemiyor. Her ne kadar hükümet kanadından olumlu sinyaller gelse de, uluslararası ekonomistler 2019 dolar tahmini 10 TL civarında öngörüyor. Özellikle Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerden sonra, ekonomideki gidişat daha da netleşecek ve durum analizi yapabileceğiz.

2019 ocak sonu dolar tahmini

Türkiye iflas eder mi?

Elbette hiçbir Türk vatandaşı, ülkenin bu duruma düşmesini istemez ve kabul edemez. Yunanistan örneği henüz çok taze. Aynı uygulamaları Türkiye için de görüyoruz ve aksine, alınan önlemler bu kötü gidişi engelleyecek düzeyde değil. Siyasi istikrarsızlık, adalet sistemine olan güvensizlik, yapılan kontrolsüz devlet harcamaları ve en önemlisi bireysel özgürlük konusunda yaşanan sıkıntılar, yabancı yatırımcıyı korkutuyor. Son bir kaç ay içinde, Türkiye’nin en zengin ailelerinin bile yabancı ülke vatandaşlıkları aldığını düşünürsek, Türkiye iflas eder mi sorusunun yanıtı, acı da olsa maalesef kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. 2019 için karamsar bir tablo çizdiğimizin farkındayız ama gerçekleri göz ardı edemeyiz. Umarız, en kısa zamanda kalıcı ekonomik önlemler alınır ve ekonomide ibre yukarıyı gösterir. Aksi takdirde, ülkenin uçuruma doğru sürüklendiğini gördükten sonra, her şey çok geç olabilir.

Türkiye iflas eder mi

Tasarruf tavsiyeleri

Tasarruf önlemlerini devletin alması gerekirken, iş yine başa düşüyor. Vatandaş olarak bizlerin, kendi çapımızda alabileceğimiz birkaç tasarruf tavsiyeleri sunmak isteriz. Öncelikle ilk yapmanız gereken şey, alışkanlıklarınızı değiştirmenizdir. Sadece ihtiyacınız olanı alarak tasarruf etmeye başlayabilirsiniz. Gereksiz harcamalardan kaçının, keyfi harcamalarınızı kısıtlayın, sosyal yaşamanızda ki alışkanlıkları da bütçenize göre ayarlamaya çalışın. Lüks sayılabilecek tüm harcamalarınızı kısın. İmkânlar dâhilinde kenara mutlaka az da olsa bir miktar para koyup biriktirmeyi deneyin. Tabi bu önlemler, asgari ücret ile hayat mücadelesi veren vatandaşlarımız için değildir. Onlar zaten survivor tarzı bir hayat sürüyorlar. 2019 Türkiye Ekonomisi hakkında çok korkulu günler bizi bekliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.