Yeni Eft ve Havale Ücretlerindeki İndirimler
Son yapılan çalışmayla birlikte EFT ve Havale ücretlerinde ciddi oranda indirimler yaşandı. Bizlerde bu yazımızda indirim oranlarından ve bunlardan nasıl faydalanabileceğinizden bahsedeceğiz. İşlem maliyetlerinde son zamanlarda yaşanan gelişmelerden dolayı birçok tüketici şikayette bulunuyordu. Çünkü EFT ile Havale ücretleri son zamanlarda önü alınamaz şekilde artmıştı. Bunun üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni bir çalışma düzenledi. Yeni çalışmasıyla birlikte EFT ve Havale ücretlerinde ciddi oranda indirimler yaşandı.
Bu yazımızda EFT ve Havale ücretlerindeki indirimlerden bahsetmeden önce bilmeyenler için EFT ve Havalenin ne olduğundan ve eskiden nasıl ücretler alındığından bahsedelim.
EFT Nedir?
Elektronik Fon transferi ya da kısa adı ile E.F.T. Türkiye’de ilk olarak 1 Nisan 1992 tarihinde T.C.M.B. bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmış olup, kısaca iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işi olarak tanımlanabilir. Yani kendi bankanız üzerinden başka bir bankada hesabı olan kişiye para göndermeniz gibi kısaltabiliriz. EFT işlemlerinizde bankanız sizlerden belli bir miktarda para kesintisi yapmaktaydı. Bazı bankalar ise özel olarak EFT için ayrı bir kesinti yapmamaktadır. Ama genel olarak bankalar kesintilerini EFT yapılan ücret üzerinden almaktadır.
Genel olarak ATM üzerinden yaptığınız EFT’lerde daha fazla para alınmaktaydı. Örnek vermek gerekirse Akbank ATM üzerinden yaptığınız EFT ücreti 7,50 TL idi. Ama aynı işlemi internet üzerinden gerçekleştirmeniz durumunda ise EFT ücreti sadece 4,90 TL olmaktaydı. Ayrıca bu miktarlar sizin gönderdiğiniz ücret değerinde de artış göstermekteydi.
Yeni EFT Ücreti Ne Oldu?
Ama Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun yaptığı çalışmayla birlikte EFT ücretleri 1000 TL kadar olan miktarlarda 1 TL’ye kadar indirildi. Eğer EFT işlemlerinizi internet bankacılığı ile gerçekleştirirseniz EFT işlem ücreti olarak yalnızca 1000 TL’ye kadar olan EFT işlemlerinizde 1 TL ödeyeceksiniz. Aynı şekilde eğer bu işlemlerinizi ATM üzerinden gerçekleştirmek isterseniz yine 1000 TL’ye kadar olan EFT ödemelerinizde yalnızca 2 TL ücret ödemeniz yeterli olacaktır.
İnternet bankacılığı ve ATM dışında yapacağınız EFT işlemlerinde ise yalnızca 5 TL ücret alınacaktır. Bu miktarlar 1000 TL’ye kadar olan EFT işlemleriniz için geçerli olacaktır.
1000 TL ile 50.000 TL EFT İşlemlerinde EFT Ücreti Ne Oldu?
Eğer EFT ödemeleriniz 1000 TL ile 50.000 TL arasında bir miktarda ise internet üzerinden yapacağınız işlemlerde 2 TL ekstra EFT ücreti alınacaktır. Bununla beraber eğer bu ücreti ATM üzerinden gerçekleştirirseniz 5 TL EFT ücreti sizlerden alınacaktır. İnternet bankacılığı ve ATM dışında herhangi bir kanaldan gerçekleştireceğiniz 1000 TL ile 50.000 TL arasındaki EFT işlemleriniz için ödeyeceğiniz EFT miktarı ise 10 TL olmaktadır.
Yeni düzenlenen kurallarla birlikte yukarıda belirtilen miktarları artık bankalarınız sizlerden talep edebilecek ve bu ücretlerden daha fazla ücret talep edemeyeceklerdir.
Havale Ücretlerindeki İndirimler Ne Oldu?
Havale ücretlerindeki indirim miktarından bahsetmeden önce havale işlemlerinin ne demek olduğundan bahsedelim. Aynı banka üzerinden başka bir hesaba para gönderme işlemlerinize havale işlemleri denilmektedir. Genellikle havale işlemlerinden bazı bankalar ücret almamaktadır. Bazı bankalar ise belli miktarlarda ücret almaktadır. İşte yeni düzenleme ile birlikte alınacak olan ücret miktarları;
Havale ücretleri de belirlenen EFT ücretlerinin de yarısı kadar bir miktar olarak belirlendi. Artık internet üzerinden yapacağınız havaleler için 0,50 kuruş kadar ücret ödemeniz yeterli olacaktır. Bununla birlikte artık 2 adede kadar kart çalıntı ve kayıp ücretleri de ortadan kaldırıldı.