İcra Dairesi Aracılığı ile Konut Sahibi Olmak

İcra Dairesi Aracılığı ile Konut Sahibi Olmak
24 Nisan 2019 01:10
13
A+
A-

İcra Dairesi aracılığı ile satılığa çıkarılan evlerin fiyatları uygun olduğu için birçok kullanıcı ihaleye katılarak ev sahibi olmaya çalışmaktadır. İhale bedeli evin neredeyse %50 değerinden başladığı için evi satın almak cazip gelebiliyor. Bu evlerin bir diğer avantajı da evin satışını yapan kurum devlet kurumu olduğu için ilerleyen yıllarda problem çıkmasının çok düşük bir ihtimal olması.

İcradan Ev Almak

İcra Daireleri aracılığı ile satışa çıkarılan evlerin ihale bedeli piyasa değerinin %50’sine tekabül etmektedir. Bu yüzden birçok kullanıcı tarafından avantajlı hale gelen bu evleri almaya karar verdiyseniz ilgili evi detaylı olarak incelemelisiniz.

Konut almak sanılanın aksine kolay değildir. Örneğin, satın alınan ev tapulu olarak alınsa bile tapuda ev yerine tarla geçiyorsa bir varis sizin evi satın aldığınız kişiye dava açarak sizin parasını vererek aldığınız yer hakkında bile hak talep edebilir. Bu sebeple İcra Dairesinden ev almadan önce evin iskan ve imar durumunu avukat aracılığı ile detaylıca incelemelisiniz.

İcra Dairelerindeki konut satışları iki aşamadan oluşmaktadır. Konut bedelinin %50’si veya %60’ı üzerinden ihaleye sunulur. İhaleye katıl olmaz ise ikinci aşamaya geçilir. Bu kez ev %40 üzerinden tekrar satışa çıkarılır. Evin bedeli belirlenirken de ekspertiz evin bedeli düşük olarak çıkarabileceği için bu tarz evleri almak çok karlıdır.

Örneğin, İhaleye çıkan evin ekspertiz değeri 120.000 TL. Benzer mahallede bulunan benzer bir konutun İnternet fiyatı ise 150.000 TL. Evin iki aşamada yani %40 değerinden satıldığını varsayalım, evi 48.000 TL’ye alabilirsiniz. Kısacası evin gerçek değeri olan 150.000 TL vermek yerine 3’te 1’ini vererek ev sahibi olabilirsiniz.

İcra Dairesinden ev alındıktan sonra evin KDV’si devlete ödenmektedir. 150 metre kare evlerdeki KDV oranı %18 iken 150 metre karenin altındaki evlerde KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir. Bu sebeple ihale ile ev sahibi olmadan önce KDV oranını da hesaba katmalısınız.

KDV dışında da ödenmesi gereken masraflar bulunmaktadır. Satın aldığınız evi 3 yıldan önce satılığa çıkarırsanız ek olarak gelir vergisi de ödemek zorundasınız.

Konut Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

İhalenin kurallara uygun olarak yapılması çok önemlidir. İhalede usulsüz işlem yapılması sizi zarara uğratabilir. İhalede en yüksek bedeli ödeyen kişinin adının tutanaklara kayıt edilmesi gerekmektedir. Yine ihaleyi kazanan kişinin de verdiği teminatın kayıtlara geçmesi gerekmektedir.

En çok dikkat etmeniz gereken nokta ise, ihaleye çıkarılan evin sahibinin ihaleye girip girmemesidir. Eğer ev sahibi ihaleye girip kendi evini almaya çalışıyorsa etik olarak bu ihaleye girmeniz yanlıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.