Emekli Maaşını Yükseltmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken Yerler

Emekli Maaşını Yükseltmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken Yerler
11 Kasım 2020 23:41 | Son Güncellenme: 12 Kasım 2020 01:06
30
A+
A-

Çalışma hayatında bulunan birçok vatandaşımızın en büyük hayalleri arasında emekli olma hayali bulunuyor. Emekli olma hayali kuran milyonlarca vatandaş emekli olduğu zaman hayat standartı düşmeden yaşamını sürdürmeyi amaçlıyor. Emeklilik döneminde alınan maaşlar çalıştığı dönem içerisinde alınan maaşından daha düşük olduğunda ise emekliler maddi anlamda zorluk yaşıyor.

Emeklilik maaş miktarını arttırmak mümkün.

Asgari ücret ile çalışan kişiler veya biraz üzerinde maaş ödemesi alan kişilerin prim günlerini tamamlamaları durumunda çalışmayı sürdürmeleri emekli maaşlarının düşmesine sebep olur. Emekli

olduğunda yüksek miktarda emekli maaşı almanın en önemli etkeni çalışma hayatındayken yüksek prim ödemesinin gerçekleştirilmesidir. Emeklilikte yüksek maaş almak isteyen vatandaşlar bunun

temelini çalışırken oluşturuyorlar. Emekliliğin gerçekleşeceği tarihi işe giriş tarihi ve yaşı ortaya koyuyor.

Alınacak emekli maaşı ödemesinin arttırılması için dikkate alınan en önemli faktör, brüt maaştır. Emekli maaşı hesaplaması gerçekleştirilirken, kazançların bütününe dikkat edilir. Dolayısıyla emeklilik planı son 1-2 ay kala değil çalışılan dönem içerisinde yapılmalı.

EMEKLİLİĞİ GERÇEKLEŞTİRDİKTEN SONRA YÜKSEK MAAŞ ALMAK İÇİN BUNLARI YAPIN!

– Emeklilik planlanırken 1-2 yıl öncesinden değil, çalışılan süreç içerisinde yapılması gerekenler düşünülmeli. Çünkü emekli maaşının miktarı hesaplanırken belli bir kısım değil, kazançların bütününe dikkat ediliyor.

– Fazla çalışmak veya çok fazla günün bulunması tek başına maaşı etkileyen faktörler arasına girmiyor. Günü daha az bulunan birisi günü fazla bulunandan daha fazla maaş ödemesi alabiliyor. Bu husus için alınacak olan brüt maaş diğer bir ifadeyle prime esas kazanç önemli oluyor.

– Birden çok işte sigortalı şekilde çalışmak prime olan esas kazancı artırır. Kaç değişik işte sigortalı biçimde çalışıyor olunursa olunsun, bir ay otuz gün olarak kabul görür. Ama kazanç miktarı toplanacağı için emeklilikte alınacak olan emekli maaşı miktarı yükselir.

– SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu farketmez, son 3,5 senede Sosyal Güvenlik Kurumu’na tavandan kazanç bildirilir ise, (Geçmişi hep asgari ücret yatsa dahi) tavandan bildirimi gerçekleştirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı ödemesi yaklaşık olarak 15 20 lira yükselir. 3,5 senede tavandan kazanç bildirimi yapanların maaşlarında 800 liraya varan artış yaşanması mümkündür.

– Bağ-Kur yerine Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan (SSK) emekliliği gerçekleştirmek avantaj sağlar. SSK’dan emekliliği gerçekleştirme imkanı mevcut ise, Bağ-Kur seçeneği ikinci planda tutulmalı.

– Kurum farketmeksizin, son 3,5 senede (1261 günde) SSK’lı olunduğu taktirde emeklilik SSK koşulları üzerinden hesaplanır. Yüksek kazanç bildirimi yaparak daha erken emekli olunabilir ve emeklilikte yüksek maaş ödemesi alınabilir.

– Aylık kazanç, maaşı belirleyen en önemli faktörler arasındadır. Bu nedenle gerçek maaşın bordroda bulunmasına dikkat edilmeli. Asgari ücretten gösteriliyor olması alacağınız emekli maaş miktarını olumsuz etkiler. Düzenli nakit ödemeleri (ikramiye, kira yardımı, prim gibi) mevcutsa, bunların brüt kazanca ilave edilip edilmediğine dikkat edilmeli.

Emeklilik için başvuru gerçekleştirilirken doldurulan ‘Tahsis Formu’ içerisindeki bakmakla yükümlü kişi hanesine eş, çocuk gibi yakınlar ilave edilmeli. Emeklilik maaşı hesaplaması yapılırken aylık bağlama oranını yükseltmek için olumlu etkisi olacaktır.

EMEKLİ OLMAK İÇİN GEREKEN 3 KOŞUL NEDİR?

1- Belli bir süre sigortalı olarak çalışmak. Bu durumda işe giriş tarihi önemlidir ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışan için farklılık gösterir.

2- Belli bir süre SSK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) prim ödemesi gerçekleştirmiş olmak.

3- Belirlenen yaşın tamamlanmış olması gerekir. Yaş şartı da erkek ve kadın çalışana göre farklılık gösterir.

Bu üç koşul yerine getirildiğinde emekliliğin gerçekleşmesi söz konusu olur. Ancak bu koşullardan herhangi biri eksik olduğunda emekli olmak söz konusu dahi değildir.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.