Türkiye Ekonomisi Nasıl 1,6 Büyüdü ?

Türkiye Ekonomisi Nasıl 1,6 Büyüdü ?
11 Aralık 2018 19:29 | Son Güncellenme: 7 Ocak 2019 00:03
11
A+
A-

Türkiye’de hızla kötüleşen ekonomide devlet açıklamaları sürekli iyi yönde. Halk merak ediyor Türkiye ekonomisi nasıl 1,6 büyüdü bunun hesabı kitabı nasıl ? Merak edilen büyüme oranları aslında teknik terimdir. Son zamanlarda ülke ekonomisini halk konuşmaya başlayınca bazı yanlış anlaşılmalar meydana çıktı.

Ekonomik Büyüme Neye Göre Hesaplanıyor ?

Ekonomik Büyüme Neye Göre Hesaplanıyor

Büyüme rakamları ülkedeki sadece üç maddenin üretiminden yola çıkılarak hesaplanır. Yağ, şeker ve tuzu bir önceki yıla göre daha fazla üreten ülke büyümüş olarak kabul edilir. Çok eskilerden kullanılan ve hesaplanan tabir ile zamanında ülkelerin kriterleri belirlenirdi. Ancak günümüzde çok bir hükmü olmayan büyüme oranlarını yanıltmak çok kolaydır. Bir ülke her şeyini ithal ederken sadece tuz şeker ve yağ üretimi yapsın ülke ekonomisi iyiye gidiyor gibi yorumlamak yanlış olur. Hesaplamalarda da yanıltıcı terimler olabiliyor. Kısaca size Türkiye ekonomisinin neden sürekli büyüyen rakamlara rağmen TL’nin değer kaybettiğini anlatmak istiyorum.

Ekonomik büyüme hesabında ülkede toplam üretilen sadece 3 ürün hesaba alınarak yapılır. Diyelim ki geçen yıl 3000 lt yağ ürettiniz, 2000 kg şeker ve 1500 kg tuz ürettiniz diyelim. Rakamları küçük yazdım anlaşılır olması açısından. Bu üç ürünün satışından toplam 15,000 TL topladınız. Bu yıl ise toplam 6500 kg yerine 7000 kg üretim yaptınız ve toplam cironuz satış fiyatınızın yüksek olması nedeni ile 30,000 TL ye sattınız. Bu durumda %100 büyüdük diyebilirsiniz. Ancak bu hesabın en azından mantık çerçevesinde olabilmesi için nominal değer değil gerçek değer alınabilmesi gerekir. Bu yüzden geçen yılki satış fiyatlarınız üzerinden çarpan kullandığınızda 30 bin yerine 16 bin bulacaksınız. bu durumda da gerçek büyüme rakamı yüzde 6 diyebilirsiniz.

Türkiye Ekonomisi Nasıl 1,6 Büyüdü Hesapta Yanlışlık Nerede ?

Türk Lirası Değer Kaybı Büyüme

Bu hesaplar çerçevesinde ülkenin ekonomisini değerlendirmek yanlış olur. Döviz değerinin ülke yerel para birimi karşısında değişimi ise arz talep ile alakalıdır. Eğer siz üreten değil ithalata dayalı iseniz yurt dışından mal almak için alacağınız ülkenin para birimini ya da Dolar, Euro gibi güven kazanmış para birimleri karşısında TL’yi değiştirmeniz gerekmektedir. Bu da bazı bölgelerde fazla TL toplanması anlamına gelir. Bu durumda siz daha çok TL vererek farklı para birimlerine talip olarak ticaret yapamaya başlarsınız.

Ülkenin dış kaynaklara borçlanması yada döviz ile kredi kullanması durumunda sonuç olarak alınan para ile daha karlı dövizi ülkeye getirmesi gerekmektedir. Alınan döviz kredisi karşılığında yerli halktan para toplanmasın gelişmekte olan ülkelerin yaptığı en büyük yanlıştır. Yatırımların ülkeye değer katacak düzeyde olup yurt dışından daha fazla döviz getirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde alınan dövizden daha fazlasını uzun vadede geri ödeyen devletin para birimi döviz karşısında değer kaybetmiş olur. Bu durumda Türkiye ekonomisi nasıl 1,6 büyüdü anlatmış olduk. Nominal büyüme değil gerçek büyüme cari açığın değerlendirmesi ile ve ülkenin döviz karşısındaki değeri ile ölçülmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.