Diğer Galeriler
Yorumlar
“EZBER KONUŞAN BİR SÜRÜ ARKADAŞ VAR”: “Burada 25 km uzunluğunda Kumburgaz fayı ve Silivri çukurunun duvarında da bir fay bulunuyor. Bu depremde şu anda 200 km’den fazla bir alanın yırtıldığını daha önce belirtmiştik. Aynı söylediğimiz yerde, aynı büyüklükte bir deprem olduktan sonra, bilim dünyasında kabul görmeyen fay modelleri üzerinden ezbere konuşan pek çok arkadaş var.”
“NACİ GÖRÜR DE HATIRLATTI”: Bu fay modellerini bizzat çalışan bilim insanı Ronald Armijo, “Tekirdağ – Silivri fayında 60 km’lik bir bölüm 1912’de kırıldı. Bu nedenle Yeşilköy’den Gaziköy’e kadar 7.4 büyüklüğünde bir deprem olacağı iddiası asılsızdır” dedi. 1894’te Çınarcık Çukuru’nda bir fay kırılmıştı. Şu anda ortada kırılmamış 50 km’lik bir fay bulunuyor. Naci Görür de TÜBİTAK adına Armijo’nun çalışmalarını hatırlattı. Bu fay, Silivri’den başlayıp Yeşilköy’e kadar uzanan bir fay değil. Büyükçekmece’de son buluyor.
“250 YILDA BİR DEPREM OLACAK SAVI ÇÖP”: Adalar fayı 10 milyon yıldır aktif değil. 1894’te Çınarcık’ta kırılan fay söz konusu. Ancak 1894 depremini hiç dile getirmiyorlar, sürekli 1766 depremini konuşuyorlar. En büyük deprem 1894’te yaşandı. Dolayısıyla 250 yılda bir deprem oluyor savı geçersiz hale geliyor. Gaziköy’ün önünde 110 km’lik bir fayın kırılacağı iddia edilen yerde ise 60 km’lik bir kırık var, fayın yarısı bile yok.
“CELAL ŞENGÖR DE İDDİASINDAN VAZGEÇTİ”: Celal Şengör, “2 ay içinde Gelibolu’dan Bolu’ya kadar fay kırılacak” demişti. Dünyanın önde gelen deprem uzmanlarından Nicholas Ambresey ise, “Ben 1509 depremini inceledim. Depremin kalıcı etkilerini Galata Kulesi’nde ve Rumeli Hisarı’nda görebiliriz” dedi. Bu nedenle 1509 depremi tezi çürütüldü. Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu da bana katıldı. Deprem uzmanı Dan Mckenzie ise, “Eğer Marmara’da 7.9’luk veya 8.1’lik bir depremden bahsediyorsanız, bu ne tarihte olmuştur ne de gelecekte olacaktır. Öyle bir depremde şehir katastrofik bir şekilde yok olurdu” dedi.
“ADALAR FAYI ÖLÜ FAY, RİSK YOK”: Adalar’a uzanan bir fay yok, orası ölü bir fay. Adalar fayı, Santorini fayı gibi gerilip çöken bir fay yapısına sahip. Naci Görür’ün “110 km’lik fay kırılınca 7.4’lük deprem olacak” iddiasına karşılık Ronald Armijo, “Tekirdağ çukurundaki 60 km’lik fay 1912’de kırıldı. İçinden civciv çıkmış yumurtadan civciv beklemek gibi bir şey, imkansız” dedi ve bu konuda sustular. Celal Şengör “Adalar fayı kırılacak” dediğinde ise Armijo, “Çınarcık fayı 1894’te kırıldı, Adalar Fayı’nda risk yok” açıklamasını yaptı. Kumburgaz Çukuru’ndan Yeşilköy’e kadar uzanan bir fay bulunmuyor. Kuzey Anadolu fayı, Yalova-Çınarcık’tan ve Marmara Adası’nın önünden geçiyor. Kuzeye doğru ilerleyen Adalar Fayı ve Silivri Kuzey Kenar Fayı gibi oradan geçen bir fay yok. Bütün bu iddialar bilimsel olarak geçersizdir. “30 yıl içinde iki tane 7.4’lük deprem olacak” diyen grup hakkında ise Armijo, “Ben bu grupla çalıştım ancak bu grup ne fayları biliyor ne de depremleri” şeklinde konuştu.
“ARMUTLU MUDANYA ARASINDA ÖNCEDEN 7,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORDUM”: Armutlu ile Mudanya arasında bir deprem fırtınası bekliyorum. Esenköy’den Armutlu’ya uzanan bir fay hattı var ve sıcak sular bu bölgeden geçiyor. Burası için daha önce bir simülasyon yapmıştım ve 6.5 ile 7.0 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini söylemiştim. Ancak şu anki düşüncem, burada sürekli küçük depremlerin yaşandığı yönünde. Tek bir odak noktası oluşmuyor, küçük fayların kırılması şeklinde gerçekleşiyor. Büyük bir depremin meydana gelmesi için düz ve büyük bir fay hattı olmalı.
“İSTANBUL’DA YENİDEN 6.2 OLABİLİR”: Ters fay olarak korkmuştum ancak İstanbul’u etkileyecek yıkıcı bir deprem olmayacak. Bu fay hattı heyelanları tetikleyebilir. Bu fayda potansiyel var ve bir 6.2 büyüklüğünde deprem daha yaşanabilir. Kıyı şeridinde heyelanları tetikleyebilir.
20 GÜN ÖNCE SİLİVRİ’Yİ İŞARET ETMİŞTİ: 3 Nisan’da CGTN Türk’e verdiği röportajda Şener Üşümezsoy, “Silivri’de 6.0 – 6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Ama genel planda büyük bir deprem söz konusu değil” ifadelerini kullanmıştı.